Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blato - ljekoviti poklon majke prirode

Nastali taloženjem tijekom tisuća godina, peloidi su koncentrati ljekovitih tvari te su se pokazali vrlo djelotvornima u tretmanu najrazličitijih zdravstvenih tegoba. Njihov sastav i specifično djelovanje ovise o području s kojega ...

 staza blato cvijet Izvor: Profimedia

Djeca s neizmjernim užitkom gacaju po blatu i igraju se njime oblikujući ručicama „kolače“, a odrasli ga zaobilaze u širokom luku. No na određenim područjima blato se doživljava kao dar majke prirode, kao blagotvorno sredstvo koje se već stoljećima upotrebljava u liječenju i ritualima njege. Još se od antičkog doba ljudi u njemu kupaju ili se mažu i masiraju tim tamnim, gustim muljem kako bi ublažili bolove i zaliječili različite tegobe, od kožnih bolesti do artritisa i steriliteta.  

 blato glina
blato glina
Izvor: Profimedia Bogata nalazišta

Iako je na svijetu najpoznatije ljekovito blato koje okružuje Mrtvo more, koje je navodno upotrebljavala Kleopatra i Kraljica od Sabe, ne moramo daleko putovati da bismo uživali u blagotvornoj blatnoj smjesi jer naša se zemlja može pohvaliti nekim od najboljih peloida u Europi.

Jadranska obala i otoci obiluju nalazištima morskog blata koje se uglavnom upotrebljava u ljetnim mjesecima na otvorenom, a oko nekoliko odličnih izvora ljekovitog blata niknule su toplice pa u njegovim koristima možemo uživati i tijekom cijele godine. No što ljekovito blato razlikuje od onog „običnog“?

Peloidi ili ljekovita blata obiluju moćnim tvarima koje su se taložile tisućama godina, a ovisno o nalazištu, imaju različita svojstva i djelovanje. Mineralni sastav blata, jednako kao i njegova boja i miris, variraju jer ovise o vrsti stijenja i procesu nastanka te o izvoru vode. Osim toga, uvelike utječu i flora i fauna, organski mikroskopski ostaci koji su polaganim raspadanjem tijekom stoljeća obogaćivali blato tvarima dajući mu ljekovita svojstva. Prema lokaciji i sastavu blata, može se izdvojiti više vrsta pa tako, primjerice, postoji termalno blato, fango ili blato vulkanskog podrijetla, treset, tj. blato močvarnog podrijetla, morsko blato i dr.

U pravilu, sve vrste blata obiluju mineralima, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem, silicijem, natrijem, sumporom, kao i nekim elementima u tragovima, poput kobalta, bakra, mangana, selena i cinka. Takve koncentrirane doze korisnih tvari koža lako apsorbira, a blato istodobno opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju, izvlači nataložene toksine, povećava elastičnost vezivnog tkiva, smanjuje otekline i bolove te pospješuje zacjeljivanje nakon operativnih zahvata ili ozljeda zglobova i kostiju. Osim poboljšanja brojnih zdravstvenih stanja, peloidi imaju i blagotvoran učinak na ljepotu jer dubinski čiste i revitaliziraju kožu i kosu.

Iako je ljekovito blato sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda, najbolje ga je iskusiti na samom izvoru, tj. u lječilištima i toplicama. Među četiri najljekovitija u ovom dijelu Europe svrstava se tuheljsko blato, koje sazrijeva prirodnim putem na dnu izvora termalne vode. To termalno mineralno blato ponajviše se upotrebljava za masažu i obloge, a sadrži silicij, aluminij, željezo, magnezij, kalij, natrij, sumpor i druge korisne tvari.

Tretmani za regeneraciju

„Zbog njegovih iscjeljujućih moći ponajviše dolaze osobe starije životne dobi kako bi im se djelovanjem blata uklonile smetnje i simptomi reume, išijasa, artritisa i gihta te za brže zalječenje nakon ozljeda ili operativnih zahvata“, navodi Tihana Radišić, voditeljica tuheljskog wellness centra SPAeVita.

Oni, pak, koji srećom nemaju nikakve zdravstvene tegobe, na tretmane toplim tuheljskim blatom mogu otići radi regeneracije kože i kose te uklanjanja celulita. Stoga, nađete li se u Termama Tuhelj, svakako iskušajte opuštajuću masažu cijelog tijela zagrijanim blatom nakon koje će koža biti meka poput baršuna, tretman za kosu koji čisti poput pilinga te sprečava nastanak peruti, oživljava, jača i štiti vlasi ili pak saunu u kojoj se djelovanje parne kupelji pospješuje mazanjem tijela ljekovitim blatom.

Termalno se blato uspješno primjenjuje i u liječenju neplodnosti te ženskih bolesti, po čemu su još od 60-ih godina prošloga stoljeća poznate Daruvarske toplice. Zahvaljujući termo-mineralnoj vodi i modrosivom blatu vulkanskog podrijetla, bogatom mineralima i glinom, u kombinaciji s fizikalnim postupcima, njihov program Radost života za liječenje neplodnosti, za što preporučuju 21-dnevnu terapiju, umiruje upalne procese, uspostavlja pravilnu hormonalnu funkciju i redovitost menstruacije, poboljšava prohodnost jajovoda te funkcioniranje jajnika i maternice.

Bolje funkcioniranje ženskih organa

„Često nas posjećuju žene poslije neuspješnih umjetnih oplodnja. Nakon samo desetak dana blatnih i termalnih tretmana lakše začnu također medicinski potpomognutom oplodnjom“, kaže Nina Šangut, glavna fizioterapeutkinja u Daruvarskim toplicama. Rezultate liječenja neplodnosti blatnim terapijama potvrdilo je njemačko istraživanje prema kojem je od 30 do 50 posto žena koje su patile od neplodnosti zatrudnjelo nakon trotjedne balneoterapije.

Tagovi

Najnovije