za 1 šalicu napitka
1 šalica vode
2 osušena lista maslačka ili 4-5 svježih mladih listova, dobro opranih
malo mljevenog cimeta i đumbira
nekoliko zrna crnog papra
Sve sastojke stavite u lonac i zagrijavajte na srednjoj vatri. Kad zakipi, nastavite kuhati još 8 minuta. Pripremate li čaj od svježih listova maslačka, možete ih jednostavno preliti vrućom vodom te ostaviti 3 do 10 minuta. Procijedite (svježe listove možete ostaviti u čaju i/ili pojesti).
Pijte dvaput na dan – u studiji koju je 2009. objavio Journal of Alternative and Complementary Medicine navedeno je da je već nakon prve dvije doze čaja od maslačka kod ispitanika zamijećeno znatno povećanje učestalosti mokrenja, zahvaljujući čemu je uklonjen višak vode i s njime povezan osjećaj napuhnutosti. Time se pospješuje i uklanjanje toksina iz organizma, zahvaljujući čemu i koža postaje čišća i ljepša.
No nemojte pretjerivati s konzumacijom ovog čaja jer to može izazvati probleme sa želucem i dijareju; uzimate li lijekove, posavjetujte se s liječnikom zbog mogućih interakcija, a ako ste alergični na neke biljke, provjerite i da maslačak nije među njima.