Ostanite fizički zdravi

Mentalno i tjelesno zdravlje idu ruku pod ruku. Na primjer, tjelovježba nije samo održavanja zdravlja srca. Ona vam može smanjiti i tjeskobu, piše portal consciousreminder.

Tjelovježba tjera vaše tijelo da oslobađa endorfine i pomaže da razina adrenalina ostane uravnotežena. 

To zauzvrat smanjuje stres. Tjelesna aktivnost također pojačava proizvodnju serotonina, noradrenalina i dopamina, a svi oni kontroliraju vaše raspoloženje. Vježbanje od samo 20 minuta dnevno može vam pomoći da se osjećate sretnije.

Održavanje zdravlja mozga također može poboljšati vaše mentalno i fizičko zdravlje. To znači jesti puno nemasnih proteina, mahunarki, cjelovitih žitarica, zdravih masti, povrća i voća. To također znači izbjegavanje prerađene hrane.

Mnogo je vrsta zdrave prehrane među kojima možete birati. Koju god da se odlučite slijediti, osigurajte da sadrži puno minerala, antioksidansa i vitamina. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u sjemenkama lana, orasima i divljem lososu mogu čak smanjiti rizik od shizofrenije i depresije.

Ne zaboravite ni na pravilan san. Odmaranje od sedam do devet sati dnevno daje tijelu i umu vremena za oporavak. Loš san, međutim, može otežati koncentraciju i povećati razdražljivost. 

Odvojite vrijeme za sebe

Isto tako potrebno je odlučiti što je najbolje za vas. Nemojte biti usredotočeni samo na zahtjeve svoje obitelji i prijatelja jer biste se mogli osjećati preopterećeno. 

Svaki tjedan provedite barem malo vremena radeći nešto u čemu uživate. Ovo može biti nešto jednostavno poput opuštanja u toploj kupki ili plesa po kući. Čak i samo gledanje smiješnog filma može poboljšati vaše mentalno zdravlje. 

Kreativno izražavanje također može dovesti do poboljšanja vaše dobrobiti. Isprobajte zabavnu aktivnost koja vam omogućuje izražavanje, poput slikanja ili kuhanja.

Njegujte odnose

Ipak, ne možemo sami provesti sve svoje slobodno vrijeme. Važno je i povezivanje s drugima.

Ljudi su društvena bića i stoga trebaju komunicirati s drugim ljudima. Iako ste zauzeti poslom, odvojite malo vremena da posjetite prijatelja ili pozovete goste. Možete im čak jednostavno poslati poruku kako biste im pokazali da vam je stalo do njih. 

Prijatelji vam mogu pružiti i novu perspektivu. Oni vas mogu naučiti novim informacijama ili vam pomoći da sagledate stresnu situaciju na drugi način.

Povjerenje je ključni dio njegovanja odnosa. Ne bojte se podijeliti svoje istinske osjećaje s nekim vama bliskim. I to može poboljšati vašu dobrobit.

Međutim, budite realni kada su u pitanju vaši prijateljski, obiteljski i ljubavni odnosi. 

Uspostavite jasne granice i dajte im do znanja što očekujete. 

Važni su i vaši odnosi sa slučajnim poznanicima i suradnicima. Budite ljubazni prema neznancima ili poznanicima jer vas to može učiniti sretnijima.

Stvaranje ciljeva

Postavljanje realnih ciljeva, a zatim postizanje tih ciljeva dat će vam osjećaj postignuća. Pobrinite se da je cilj izazovan, a opet dostižan. Nakon što završite svoju misiju, imat ćete bolji osjećaj vlastite vrijednosti.

Uz vaš užurban život i gomilu obaveza, lako možete zanemariti mentalno zdravlje. 

Međutim, ne možete postići uspjeh kod kuće ili na poslu ako se ne osjećate dobro sami sa sobom. Jačanje samopoštovanja ne događa se preko noći, ali navedeni savjeti trebali bi vam pomoći da započnete raditi na sebi.