Od cvijeta maslačka jednostavno je napraviti sirup, odnosno maslačkov „med“, koji može stajati preko cijele godine, do iduće „berbe“ te se uzimati redovito, žličica dnevno s malo vode, za detoksikaciju jetre i žuči te bilo kakve želučane ili respiratorne tegobe.
Za maslačkov je sirup potrebno 400 cvjetova, ubranih najbolje oko podneva, i to po sunčanom vremenu, kad su i ljekovita svojstva cvijeta najjača. Što prije cvjetove se prelije s tri litre hladne vode i u to ubace tri limuna i tri naranče, narezani na kriške. Sve skupa treba odstajati 24 sata, nakon čega se tekućinu ocijedi kroz gazu u drugi lonac, doda joj se kilogram i pol šećera te kuha oko sat i pol na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
Gusti sirup zatim se prelije u staklene boce ili tegle te uzima po žličicu svakoga dana, a može i više kod prehlade, kašlja ili bronhitisa, kod alergija ili za čišćenje organizma općenito, kao i kod pomanjkanja apetita. Bez ikakve ga se bojazni može davati i djeci.