za bočicu pesta
150 g svježih listova maslačka
50 g bučinih ili suncokretovih sjemenki (ili njihove mješavine) ili badema ili oraha
1 češanj češnjaka
otprilike 1 dl ekstradjevičanskoga maslinova ulja
prstohvat soli
po želji: naribana korica neprskanog limuna, svježe mljeven papar ili prstohvat mljevenih ljutih papričica
Listove maslačka dobro operite i krupno natrgajte te stavite u blender. Dodajte im odabrane sjemenke ili orašaste plodove (možete ih prije toga nekoliko minuta popržiti nasuho na tavici kako bi bili aromatičniji). Češnjak oljuštite, krupno narežite i dodajte u blender pa sve posolite. Ulijte oko ¾ ulja i smiksajte u pastu; po potrebi ulijte ostatak ulja, a ako želite rjeđi pesto, i malo vruće vode (žlicu-dvije). Smjesa mora biti homogena, ali meka. Ako želite, sada umiješajte naribanu limunovu koricu, papar ili ljute papričice. Prebacite u čistu bočicu, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku.
Upotrebljavate li ga kao umak za tjesteninu, pesto od maslačka možete razrijediti i s malo tekućine u kojoj se kuhala tjestenina, a za osobito kremast i bogat umak, pomiješajte ga sa zgnječenim avokadom.