Dijetalna carbonara
DIMLJENA SLANINA, GRAŠAK, BADEMI I BOSILJAK

ZA 2 OSOBE

200 g svježeg ili zamrznutoga graška
1 žlica badema u listićima
1 mali režanj češnjaka
½ svežnja svježeg bosiljka (15 g)
15 g parmezana
1 limun
150 g integralnih špageta
1 kriška prošarane dimljene slanine
maslinovo ulje
1 veliko jaje
100 g običnoga nemasnog jogurta

Na plamen stavite lonac kipuće posoljene vode u kojoj ćete skuhati tjesteninu. U tu vruću vodu na samo 30 sekundi uronite sito u koje ste stavili grašak. Sito stavite na stranu, a lonac ostavite na plamenu. Na srednje jakom plamenu u suhoj tavi lagano popržite bademe, pa ih usitnite u multipraktiku. Dok vam je multipraktik još uključen, u njega ubacite češnjak, prstohvat morske soli, listove bosiljka, sitno naribani parmezan i limunov sok. Još malo miksajte, pa dodajte grašak, kako biste dobili malo zanimljiviju teksturu.

Tjesteninu skuhajte prema uputama na paketiću. U međuvremenu sitno narežite slaninu, polagano je na srednje jakom plamenu popržite u tavi sa žličicom ulja, tako da požuti i postane hrskava. Rupičastom je žlicom izvadite na papirnati ručnik, tako da ona fina masnoća ostane u tavi. U tavu sad ubacite tri četvrtine smjese s graškom, da se malo zagrije.

Izmiješajte jaje i jogurt. Kuhanu tjesteninu ocijedite, sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu odmah prebacite u tavu s graškom i pošteno promiješajte, pa tavu maknite s plamena (ovo je vrlo važno, jer će vam se inače jaje kad ga dodate tjestenini pretvoriti u kajganu, a to ne bi bilo dobro). Ulijte smjesu s jajetom i miješajte da se tjestenina posve obloži i postane svilenkasta i kremasta, po potrebi sve razrijedite s malo sačuvane vode od kuhanja. Kušajte, po želji dodajte soli ili papra, pa poslužite posuto s preostalom smjesom s graškom i hrskavom slaninom. Iako je dijetalna i čudesno lagana, svakako je vrlo ukusna. Uživajte!