Špageti od pirova brašna nevjerojatnog su orašastog okusa. Izvrsna su alternativa običnim špagetima jer obiluju vlaknima pšeničnih mekinja ili beta-glukanima, koji pomažu da razina kolesterola u krvi bude normalna. Jamie je putovao ...
Izvor: Profimedia/Shutterstock
jamie oliver
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Špageti od pira, rajčice na stabljici i pečena ricotta
ZA 4 OSOBE maslinovo ulje ½ svežnja svježeg timijana (15 g) 4 režnja češnjaka ½ - 1 svježi crveni čili 1 limun 500 g zrelih minirajčica različitih boja, na stabljici 250 g najkvalitetnijeg sira ricotte 320 g sušenih špageta od pirova brašna 4 šake rikule po želji: balzamični ocat
Pećnicu zagrijte na 180 °C / plin na 4. U manju zdjelu ulijte 3 žlice ulja. Svežanj timijana na 3 sekunde stavite pod mlaz vruće vode da ga malo osvježite i pokrenete, pošteno ga otresite, otrgnite listiće i bacite ih na ulje. Oljuštite češnjak, tanko ga narežite s čilijem i sve ubacite u zdjelu. Dodajte naribanu limunovu koricu, po prstohvat morske soli i crnog papra te promiješajte.
Minirajčice raširite po limu za pečenje dimenzija 30 cm x 40 cm. Ricottu premažite aromatičnim uljem i stavite na sredinu lima, a ostatkom ulja prelijte rajčice. U lim ulijte i malo vode, stavite ga u pećnicu i pecite 45 minuta. Deset minuta prije kraja pečenja rajčica špagete prema uputama na paketiću skuhajte u kipućoj slanoj vodi.
Ricottu izvadite iz lima, rajčice odvojite od stabljike. U lim ulijte pola šalice vode u kojoj su se kuhali špageti, pa ga malo protresite, da se od dna odlijepe svi oni fini okusi. Špagete ocijedite, ubacite ih ravno u lim, prelijte limunovim sokom, začinite do savršenstva i na koncu pospite predivnom izmrvljenom ricottom. Sve još pospite rikulom, pošteno promiješajte i poslužite. Moja žena sve to voli preliti još s malo octa.