ZA 4 OSOBE
maslinovo ulje
½ svežnja svježeg timijana (15 g)
4 režnja češnjaka
½ - 1 svježi crveni čili
1 limun
500 g zrelih minirajčica različitih boja, na stabljici
250 g najkvalitetnijeg sira ricotte
320 g sušenih špageta od pirova brašna
4 šake rikule
po želji: balzamični ocat
Pećnicu zagrijte na 180 °C / plin na 4. U manju zdjelu ulijte 3 žlice ulja. Svežanj timijana na 3 sekunde stavite pod mlaz vruće vode da ga malo osvježite i pokrenete, pošteno ga otresite, otrgnite listiće i bacite ih na ulje. Oljuštite češnjak, tanko ga narežite s čilijem i sve ubacite u zdjelu. Dodajte naribanu limunovu koricu, po prstohvat morske soli i crnog papra te promiješajte.
Minirajčice raširite po limu za pečenje dimenzija 30 cm x 40 cm. Ricottu premažite aromatičnim uljem i stavite na sredinu lima, a ostatkom ulja prelijte rajčice. U lim ulijte i malo vode, stavite ga u pećnicu i pecite 45 minuta. Deset minuta prije kraja pečenja rajčica špagete prema uputama na paketiću skuhajte u kipućoj slanoj vodi.
Ricottu izvadite iz lima, rajčice odvojite od stabljike. U lim ulijte pola šalice vode u kojoj su se kuhali špageti, pa ga malo protresite, da se od dna odlijepe svi oni fini okusi. Špagete ocijedite, ubacite ih ravno u lim, prelijte limunovim sokom, začinite do savršenstva i na koncu pospite predivnom izmrvljenom ricottom. Sve još pospite rikulom, pošteno promiješajte i poslužite. Moja žena sve to voli preliti još s malo octa.