Naglo pečena tunjevina, sicilijanski kuskus i zeleno povrće

Obožavam s vremena na vrijeme pojesti svježu tunjevinu iz prirodnog uzgoja – jednostavna je za pripremu i bogata selenom, koji pomaže da nam nokti i kosa budu čvrsti i zdravi.

ZA 2 OSOBE
4 zrele rajčice različitih boja
1½ - 2 svježa crvena čilija
2 grančice svježeg bosiljka
2 limuna
150 g integralnog kuskusa
2 režnja češnjaka
komad tunjevine od 225 g
1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
1 žličica sušenog origana
maslinovo ulje
1 žličica mladih kapara
4 mlada luka
1 svežanj šparoga (300 g)
1 puna šaka blitve
30 g fete

Počnimo s jednom zanimljivom metodom za pripremu istinski aromatičnog kuskusa – umjesto da ga kuhamo, namočit ćemo ga u hladnu tekućinu. Rajčice jednostavno narežite na četvrtine, 1 čili očistite od sjemenki, sve stavite u multipraktik, dodajte listiće bosiljka, naribanu koricu i sok 1 limuna, prstohvat morske soli i crnog papra i 150 ml hladne vode. Sve na brzinu izmiksajte, mješavinu prelijte u zdjelu, umiješajte kuskus, zdjelu poklopite i ostavite da se 1 sat namače.

Kad kuskus upije sve okuse, kušajte ga i začinite do savršenstva. Oljuštite češnjak, pa ga sitno nasjeckajte zajedno s preostalim čilijem. Tunjevinu začinite paprom i s malo naribanoga muškatnog oraščića, zatim je još natrljajte origanom i jednom žličicom ulja. Teflonsku tavu stavite na jak plamen, pa ribu na naglo pecite do 2 minute sa svake strane: kad je okrenete, dodajte čili, češnjak i kapare, pa tavu oprezno malo protresite da se sve lijepo propirja.

Sadržaj tave prebacite na dasku, tavu vratite na srednje jak plamen. Očistite mladi luk i šparoge, razrežite ih po duljini, baš kao i stabljike blitve, pa sve to stavite u tavu da se peče. Povrće podlijte s malo vode, tavu poklopite i na pari kuhajte 4 minute ili jednostavno dok ne omekša. Kuskus malo razrahlite vilicom, pospite namrvljenom fetom, na sve to nabacajte povrće, narežite tunjevinu i jelo poslužite s limunom kojim ćete sve pokapati.