Odlični marokanski račići, pahuljasti kuskus i salata duginih boja
Uz to što će ovom jelu dodati slatkast okus, nar je i odličan izvor vitamina B6, koji se brine za to da nam živčani sustav bude zdrav, da bi stanice jedne drugima mogle odašiljati poruke.
2 grančice svježeg ružmarina
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
1 puna žličica dimljene mljevene paprike
1 pošten prstohvat šafrana
6 velikih škampa, s ljušturom
2 naranče
150 g integralnog kuskusa
400 g raznoga šarenog sezonskog povrća (npr. grašak, šparoge, komorač, tikvice, stabljike celera, mladi luk, crvena ili žuta paprika)
1 svježi crveni čili
½ svežnja svježe metvice (15 g)
1 limun
2 žlice običnog jogurta
1 nar
Otrgnite i u mužar stavite listiće ružmarina, oljuštite češnjak, dodajte ga ružmarinu, dodajte i prstohvat morske soli, pa sve dobro izgnječite da dobijete pastu. U marinadu umiješajte žlicu ulja, mljevenu papriku, šafran i malo vode. Malim škaricama razrežite leđni dio ljušture škampa i uklonite onu tanku žilicu. Naranču narežite na kriške, pomiješajte ih sa škampima i s marinadom te sve ostavite da 10 minuta odstoji.
Kuskus uspite u zdjelu, prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite da nabubri. Sad hrabro i vrlo sitno narežite sve sezonsko povrće i čili te sve ubacite u zgodnu zdjelu. Sačuvajte nekoliko listića metvice, ostatak otrgnite, nasjeckajte i ubacite u zdjelu, pa sve još prelijte sokom limuna i preostale naranče. Dodajte kuskus pa promiješajte i začinite do savršenstva.
Na jak plamen stavite veliku teflonsku tavu. U nju složite škampe, marinadu i kriške naranče i pecite od 4 do 5 minuta ili dok škampi ne postanu lijepo hrskavi. Pečene ih složite na kuskus i prelijte s malo jogurta. Razrežite nar, uzmite ga odrezanom stranom prema dolje i istucite s gornje strane, tako da oni lijepi rubini popadaju po jelu. Sve još pospite sačuvanim listićima metvice i poslužite.