Još jedan dodatak bogatom izboru biljnih mlijeka, koje također možemo napraviti kod kuće. Za piće je posebno ukusno kad je ohlađeno jer tako njegov bogat okus dolazi do izražaja. Savršeno je za smoothie s čokoladom i bananom.

Za litru mlijeka od kikirikija

300 g nesoljenih kikirikija (očišćenih)

1 litra vode

prstohvat himalajske soli

po želji 2-3 datulje ili 1-2 žlice prirodnog tekućeg sladila (nektar od agave ili kokosa, rižin slad i sl.)

Kikiriki stavite u zdjelu i prelijte vodom pa ostavite da se namače preko noći. Upotrebljavate li suhe datulje, namočite ih u odvojenu zdjelicu pa kad omekšaju, uklonite koštice. Sljedeći dan kikiriki isperite, stavite u blender, dodajte sol i vodu te, ako želite, namočene očišćene datulje ili sladilo. Miksajte nekoliko minuta pa procijedite kroz gusto cjedilo i ulijte u staklenku.

Želite li vrlo gusto, kremasto mlijeko od kikirikija, nakon namakanja, isperite ga i stavite kuhati u litru i pol vode. Kada tekućina zakipi, kuhajte 30-ak minuta kako bi kikiriki jako omekšao. Ostavite da se malo ohladi pa dobro smiksajte (s istim dodacima) da biste dobili gust napitak, koji ne trebate procijediti. Držite u hladnjaku. Prije upotrebe, promiješajte ili protresite staklenku.