Ako tražite neki brzi, jednostavan i ukusan desert koji biste mogli poslužiti za Uskrs – recept za beze roladu s limunom i pistacijem Mary Barry odličan je izbor za vas. Ono što je najbolje kod ovog recepta jest maksimalno iskorištavanje svih sastojaka: od preostalih žumanjaka tijekom izrade bezea možete pripremiti kremu od limuna, a njezin višak spremiti u staklenke i pokloniti kao domaći uskršnji poklon – poručila je Mary.

Sastojci:

Za beze:

5 bjelanjaka iz jaja slobodnog uzgoja
280 g šećera u prahu
50 g oljuštenih pistacija, sitno nasjeckanih
Dodatni šećer u prahu za posipanje

Za kremu od limuna:

100 g maslaca
225 g šećera u prahu
5 žumanjaka iz slobodnog uzgoja
3 velika limuna - sok i sitno naribana korica
300 ml vrhnja za šlag, lagano umućenog

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200-180 stupnjeva. Kalup za švicarske rolade veličine 23x33 cm obložite namašćenim neljepljivim papirom za pečenje.

Bjelanjke pjenasto umutite u čistu veliku zdjelu električnim mikserom na punoj brzini dok ne postanu čvrsti. Postupno dodajte šećer, žlicu po žlicu, i dalje na velikoj brzini, dobro miješajte između svakog dodavanja. Pjenasto miješajte dok ne dobijete jako čvrstu i sjajnu smjesu i tada dodajte ostatak šećera.

Smjesu za beze rasporedite u pripremljeni lim i pospite nasjeckanim pistacijem. Pecite oko 8 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Tada spustite temperaturu pećnice na 160-140 stupnjeva i pecite još 15 minuta dok ne postane čvrsta na dodir. Izvadite kalup i okrenite ga naopačke na komad papira za pečenje koji se ne lijepi. Pažljivo ogulite papir s podnožja beze i ostavite da se hladi oko 10 minuta.

Da napravite kremu od limuna, stavite maslac u zdjelu otpornu na toplinu, dodajte šećer i miješajte rukom dok se ne sjedini. Umiješajte žumanjke. Dodajte limunovu koricu i sok i miješajte dok ne postane glatka. Stavite posudu na lonac s proključalom vodom i miješajte dok se smjesa ne zgusne. To će trajati oko 8-10 minuta. Pazite da dno posude ne dodiruje vodu.

Odvojite oko 100 g (oko 6 žlica) kreme od limuna i ostavite sa strane. Preostalu kremu žlicom izlijte u steriliziranu staklenku. Zapečatite i označite. Držite u hladnjaku 2 tjedna.

Za punjenje rolade pomiješajte odvojenu kremu od limuna sa šlagom, miješajući kako biste dobili mramorni efekt. Premažite ju preko ohlađene beze

Čvrsto zarolajte beze, pri čemu se poslužite papirom za pomoć. Za posluživanje pospite šećerom u prahu i možete ju dodatno ukrasiti.