Svako tko voli slatko, a brine se o zdravlju, suočen je s dilemom koju razrješava tako što ili poklekne ili se odrekne nečega. Za mnoge sladokusce svaki korak prema zdravijoj prehrani može biti izazovan kada na red dođu slatkiši. Želeći ljudima predstaviti zdrave alternative za pripremu slastica, Stefan Božić, otac djevojčice i dječaka, krenuo je u posebnu gastronomsku avanturu.

Slastice koje kreira su maštovite, zdrave, ukusne i mame zadovoljne osmijehe svih onih koji ih kušaju. Na Instagram profilu Zdravko kulinarko Stefan dijeli svoje recepte i fotografije koje nas potiču da odmah odemo u kuhinju i počnemo eks­perimentirati

Avokado - limeta tart

Kora:
50 g kokosovih pahuljica
120 g pekan oraha
150 g datulja bez koštica
2 žličice naribane kore limete
1 prstohvat soli

Krema:
250 g avokada (bez kore i koštice)
120 ml soka limete
150 g meda / agave / javorova sirupa
2 žlice rastopljenog kokosova ulja
2 žličice naribane kore limete
150 ml biljnog mlijeka
vrećica agar-agara (10 g)

1) Sve sastojke ubacite u blender ili sjeckalicu pa usitnite i miksajte 15 – 20 sekundi.
2) Smjesu prebacite u kalup za tart s dnom koji se odvaja, promjera 20 cm, i dobro utisnite smjesu po dnu i rubovima. Ostavite u hladnjaku dok spravljate nadjev od avokada.
3) U blender ubacite avokado, sok limete, kokosovo ulje, med i naribanu koru limete. Miksajte smjesu dok se ne formira krema.
4) U posudu za kuhanje ulijte kokosovo mlijeko i agar-agar pa zagrijte do ključanja. Neka se krčka 1 – 2 minute pa maknite s vatre. Kada se mlijeko s agar-agarom ohladi, izlijte smjesu u blender i sve dodatno promiješajte.
5) Smjesu izlijte preko kore, ravnomjerno rasporedite i vratite u hladnjak na 2 – 3 sata da se dodatno stisne.
6) Dekorirajte naribanom korom limete.