Avokado je postao jedna od popularnih i nezaobilaznih namirnica koja se dodaje uz gotovo sve: salate, jaja, žitarice... Međutim, dodati avokado u kavu? Bez obzira koliko se to isprva činilo čudnim, ova kombinacija avokada i kave nije velika novost. Patricia Tanumihardja, spisateljica koja je rođena u Indoneziji i odrasla u Singapuru za Well + Good objasnila je da je ta kombinacija pića poznata i pod nazivom es alpukat već dugo popularna u dijelovima jugoistočne Azije, uključujući i Indoneziju.

"Es alpukat se obično radi  tako da se mekani dio avokada struže u čašu i grubo razbija žlicom. Zatim se dodaju kondenzirano mlijeko, šećerni sirup, zdrobljeni led, a ponekad i kava ili čokolada", objasnila je Patricia.

Ljubitelji avokada već poznaju sve njegove dobrobiti za zdravlje, a u kombinaciji s kavom čini idealan napitak za podizanje jutarnje energije koja će potrajati tijekom cijelog dana. U nastavku donosimo vam recept za ledenu kavu s avokadom – isprobajte ga!

Sastojci

1/2 zrelog avokada
1/2 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
1/4 čajne žličice vanilije
1 - 2 kapi tekuće stevije (slobodno možete upotrijebiti i neki drugi zaslađivač po ukusu, bilo da je to javorov sirup ili kokosov šećer)
1 šalica jake kuhane kave, ohlađene
led, za posluživanje

Priprema

Jednostavno izmiksajte sve dok ne postane glatko. Jednu ili dvije čaše napunite ledom, a na vrh ulijte mješavinu kave. Pijuckajte i uživajte!