1-2 tvrda avokada
150 ml bijelog (alkoholnog) ili jabučnog octa
150 ml vode
1 žlica soli
1 žličica šećera
1 žlica sjemenki gorušice
nekoliko zrna papra (može i raznobojnog)
po želji ½ žličice češnjaka u prahu i/ili malo kajenskog papra ili ljute papričice
Avokado prerežite pa mu uklonite košticu i koru. Narežite ga na kriške i stavite ih u čistu staklenku. U manjem loncu pomiješajte ocat, vodu, sol, šećer, gorušicu i papar. Kuhajte, miješajući, na srednjoj vatri dok se šećer i sol ne rastope, 10-ak minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa mješavinom prelijte avokado u staklenki. Dobro zatvorite staklenku i ostavite da avokado odstoji najmanje nekoliko sati prije konzumacije. Držite u hladnjaku, gdje se može čuvati otprilike mjesec dana.