Riznica hranjivih tvari

Avokado je bogat vitaminima B skupine (s visokim sadržajem B5, B6 i folne kiseline), vitaminima E i K, ima više nego dvostruko više kalija od banana, visoko topljivih i netopivih dijetalnih vlakana od 8,6 gr na 100 gr (više od jabuka), dok ima nizak odio šećera, odnosno ugljikohidrata.

Avokado ima drugi najveći sadržaj ulja od svih poznatih plodova (maslina ima više) i ta su ulja / masti zdrave masti. Kako plod dozrijeva, zasićene masti se smanjuju, a mononezasićene masti (MUFA) povećavaju. Oko 75 posto energije avokada dolazi iz MUFA-a - omega-9 oleinske kiseline (visoke u maslinovom ulju). Ulje avokada također sadrži linolnu kiselinu i palmitinsku kiselinu s zasićenim masnoćama od oko 14 posto.

Sveukupni omjer masti je omega-3 - 1 posto, omega-6 - 14 posto, omega-9 - 71 posto i zasićenih masti - 14 posto. Ovi omjeri povećavaju bioraspoloživost vitamina i fitokemikalija topivih u mastima iz avokada, kao i onih u ostalom voću i povrću konzumiranom u istom obroku.

Plod avokada sadrži i aktivne sastojke poput fitosterola i karotenoida (lutein i zeaksantin). To plodu daje zelenu boju. Prisutni su antioksidansi procijanidini i fenolni spojevi (posebno visoki u koštici).

Avokado ima mnogo kulinarskih namjena jer se može koristiti u slanim ili slatkim jelima. S obzirom na to da ima visoku točku dimljenja, ulje avokada korisno je za kuhanje.

Avokado i njegova terapijska primjena

1. Endokrini sustav

Avokado smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. U kliničkim ispitivanjima konzumacija avokada povezana je s 50 posto smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma, ali ta su ispitivanja pokazala da je konzumacija avokada povezana s poboljšanom kvalitetom prehrane i ukupnim povećanim unosom hranjivih sastojaka, jer su oni koji su konzumirali avokado imali i veću vjerojatnost većeg unosa povrća i voća. Tjelesna težina, BMI i opseg struka bili su znatno niži, a HDL (dobar kolesterol) bio je veći kod potrošača avokada.

2. Kardio-vaskularni

Svojom sposobnošću poboljšanja omjera zdravih masti i antioksidansa, konzumacija avokada poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Visoka razina beta-sitosterola (približno 57 mg u pola avokada) inhibira apsorpciju kolesterola i smanjuje njegovu sintezu, što rezultira ukupnom smanjenom razinom kolesterola.

Visoke razine kalija pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita, što je važno za električnu regulaciju srca, regulaciju krvnog tlaka i smanjenje zadržavanja tekućine. I zajedno s poboljšanjem razine kolesterola, pokazalo se da djeluje protiv pretilosti, antitrombotično, anti-aterosklerotično i antidijabetičko, a to su sva kardioprotektivna svojstva.

3. Upravljanje težinom

U kliničkom ispitivanju, skupina odraslih ispitana je na konzumaciju avokada i promjene u težini. Iznenađujuće, avokado je poznat po tome da smanjuje rizik od prekomjerne težine. Rezultati su pokazali da je uobičajena konzumacija avokada (više od 32 g dnevno - jedan avokado teži 120-150 g) pomogla smanjiti debljanje. Potrošači avokada dobili su znatno manje kilograma od onih koji ga nisu koristili. Međutim, ako pokušavate smršavjeti, najbolje je ograničiti unos avokada na pola do jednog dnevno.

4. Dugovječnost, zdravlje kože i očiju

Dokazano je da lutein i zeaksantin u avokadu smanjuju progresiju makularne degeneracije, katarakte i propadanja hrskavice koja se često javljaju starenjem. Karotenoidi štite kožu od oksidacije i upala povezanih s oštećenjem od sunca i pomažu u smanjenju ožiljaka.

Lokalna uporaba ulja avokada potiče sintezu kolagena i pomaže u zacjeljivanju rana i poremećajima kože, uključujući psorijazu.

5. Povišen krvni tlak i kolesterol

Istraživanja pokazuju da sjeme avokada, koje se često se koristi kao začin, poboljšava simptome hipertenzije, upalnih stanja i visokog kolesterola. Pokazalo je zaštitne učinke na stanice gušterače, stimulirajući proizvodnju inzulina i smanjuje glukozu u krvi do 73 posto (kod dijabetičkih štakora).

Listovi i sjemenke avokada koriste se u tradicionalnoj medicini za liječenje stanja poput gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti, stanja povezanih s enzimima acetilkolinesteraze. Ekstrakt sjemenki avokada bio je najučinkovitiji u inhibiciji ovih enzima i popraćen snažnim antioksidativnim učinkom pokazao je potencijal za buduća istraživanja.

Pokazano je da ovaj ekstrakt inducira apoptozu u ljudskim stanicama raka dojke. Također je utvrđeno da je korisno za poboljšanje ishoda kod raka prostate.

Alergija na avokado

Procjenjuje se da je svaka šesta osoba alergična na lateks. Polovica ovih osoba s alergijama na lateks također reagira na avokado, bananu, kesten, kivi, kesten, šljivu, jagodu i rajčicu. To je zato što su proteini prisutni u lateksu također prisutni u tim plodovima.

Avokado, zajedno sa sojom, rajčicom, špinatom i bundevom, prirodno sadrži puno histamina, pa ga treba izbjegavati ako je visoki histamin zdravstveni problem.

Izvor: wellbeing.com.au