Sastojci:
- 2 litre punomasnog mlijeka
- 1 limun (5 žlica limunovog soka)
- Sol po ukusu
Neobvezni dodaci za aromu:
- Prstohvat suhog bilja, češnjak u prahu, sušeni čili ili slično
Postupak pripreme:
- Započnite ulijevanjem mlijeka u lonac. Zagrijte mlijeko i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri.
- Čim zakuha, dodajte limunov sok i zatim isključite vatru.
- Odložite sa strane na nekoliko minuta dok se mlijeko ne usiri. Primijetit ćete kako nastaje sir i kako ostaje žućkasta tekućina.
- U roku od nekoliko minuta trebao bi se formirati sav sir. Usireno mlijeko prelijte kroz gazu i sito da se tekuća sirutka procijedi. Ili možete koristiti rešetkastu žlicu kako biste izvadili sav sir, a tekuću sirutku ostavili u posudi.
- Isperite usireno mlijeko hladnom vodom. To će vam pomoći da se riješite suvišne sirutke, koja prijanja na komade sira.
- Iscijedite usireno mlijeko što je više moguće kako biste ocijedili i posljednju kap tekuće sirutke.
- Procijeđeno usireno mlijeko stavite u procesor hrane/ blender i dodajte sol. U roku od 1-2 minute (ovo može varirati ovisno o snazi vašeg stroja) dobit ćete lagani i pahuljasti krem sir.
- Ako želite dodati dodatno bilje ili arome, učinite to i sada. Ipak, budite oprezni jer će određeni dodatni sastojci utjecati na rok trajanja sira. Suho bilje i češnjak u prahu volim kao prirodne arome koje ne utječu previše na rok trajanja.
- Krem sir čuvajte u nepropusnoj posudi u hladnjaku do 7 dana. Možete ga i zamrznuti, ali tekstura nakon odmrzavanja je više mrvičasta i najbolje se koristi za kuhanje jela poput umaka.
Bilješke:
Preostalu sirutku možete koristiti na razne načine. Umjesto samo punomasnog mlijeka, za kremasti sir možete upotrijebiti omjer punomasnog mlijeka i slatkog vrhnja ili čak SAMO vrhnje za kremastiji sir. Međutim, to će također utjecati na sadržaj masti.
Izvor: alphafoodie.com