Dobrobiti đumbira su mnogostruke - ovaj gomoljasti korijen smanjuje upalu, regulira razinu kortizola (hormona stresa), jača imunitet, ali i suzbija glad te potiče redovitije pražnjenje crijeva. Upravo zbog potonjeg, konzumacija đumbira pomaže pri mršavljenju, ali naravno, u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom. 

Đumbir sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno i analgetsko djelovanje. Istraživanja pokazuju da pretilost može uzrokovati oksidativni stres i upalu. Oksidativni stres je uzrokovan oštećenjem slobodnih radikala u tijelu. Antioksidativna svojstva đumbira pomažu u kontroli ovih slobodnih radikala, a njegova protuupalna svojstva mogu suzbiti upalu. Ova svojstva đumbira ne utječu izravno na višak kilograma, ali pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih oštećenja i drugih nuspojava prekomjerne težine dok radite na regulaciji svoje težine. 

Novo istraživanje pokazalo je da su muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom koji su konzumirali đumbir dulje ostali siti. Također, studija koja se bavila dobrobitima đumbira dokazuje da ovaj korijen ima značajan učinak na tjelesnu težinu i masnoću na trbuhu (omjer struka i bokova), piše Healthline. Gingeroli, naime, pomažu hrani da se brže probavi i stimuliraju tijelo da ubrza probavljenu hranu kroz debelo crijevo. Istraživanja također sugeriraju da gingeroli mogu stabilizirati razinu šećera u krvi. Održavanje stabilnog šećera u krvi može biti ključno za gubitak težine. 

Đumbir i limun za mršavljenje

Ukoliko vam je cilj smršaviti, dobro je kombinirati đumbir s limunom, jer limunov sok, osim što sadrži veliku količinu vitamina C, može djelovati kao sredstvo za suzbijanje apetita. Dodavanje limuna vašem čaju ili napitku od đumbira moglo bi vam pomoći da pijete više tekućine. To vas može zadržati hidratiziranim, a dulje ćete se osjećati sitima. Pijte zdrav napitak od limuna i đumbira dva ili tri puta dnevno kako biste maksimalno povećali hidrataciju i svojstva đumbira i limuna za suzbijanje apetita.