Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAVIKE KOJE NISU TAKO ZDRAVE I POŽELJNE KOLIKO MISLIMO: Činimo ih bez razmišljanja, no trebamo prestati

Iako mislite da su ove navike zdrave, zapravo donose više štete nego koristi

 7 naizgled pozitivnih navika koje su loše za zdravlje Izvor: Shutterstock

Mislite da znate što je dobro za vaše zdravlje? Neke navike koje smatrate pozitivnima zapravo mogu donijeti više štete nego koristi. Sljedećih 7 navika mogu biti loše za vas iako ih smatrate poželjnima.

1. Ispijanje vode

Iako ste vjerojatno upoznati sa savjetom da je poželjno piti osam čaša vode dnevno, novija istraživanja su pokazala da zapravo ne postoje znanstveni dokazi koji podupiru ovaj savjet i da ispijanje prekomjernih količina vode zapravo može biti opasno jer smanjuje koncentraciju soli u krvi. Pijte dovoljno vode da ostanete hidratizirani, umjesto da pijete što je više moguće. Budite oprezni i s vodom iz plastičnih boca jer studije pokazuju da kemikalije (ftalati) iz njih mogu iscuriti u vodu i poremetiti razinu hormona. 

2. Razgovaranje o problemima

Razgovor o svojim problemima može biti izvrstan način da čujete drugačiju perspektivu i olakšate si život. Međutim, studije su pokazale da, nakon određenog trenutka, ponavljanje i razmišljanje o problemima zapravo može biti loše za vaše zdravlje. Prema istraživanjima, ponovno razmatranje i analiziranje istih problema s prijateljima može dovesti do anksioznosti, stresnih poremećaja i depresije. Sljedeći put kad se pojavi problem, svakako porazgovarajte o tome s prijateljima, ali pokušajte se fokusirati na rješavanje problema, a ne na zadržavanje na njima.

3. Ispijanje bezalkoholnih koktela

Iako je smanjenje konzumacije alkohola korisno za vaše zdravlje, bezalkoholni proizvodi često su bogati rafiniranim šećerima za koji istraživanja pokazuju da su jednako štetni i stvaraju ovisnost kao i alkohol. Držite se bezalkoholnih koktela od voćnih sokova umjesto onih spravljenih od sirupa.

4. Ranojutarnja tjelovježba

Iako je tjelovježba sjajna za vaše zdravlje, studije sugeriraju da ranije buđenje radi jutarnjeg treninga možda nije tako dobro za naše zdravlje. Studija koju je proveo znanstvenik sa Sveučilišta Brunel u Middlesexu, pokazala je da zahtjevni treninzi u rano jutro mogu ugroziti imunološki sustav i povećati rizik od bakterijske i virusne infekcije. Iako je malo vjerojatno da će vas jutarnji trčanje ili lagana vježba izložiti riziku, možda bi bilo bolje spremiti teže treninge za kasnije sate.

5. Uzimanje suplemenata

Iako su vitamini dobri za nas, oslanjanje na dodatke prehrani zapravo može biti loše za naše zdravlje. Neke studije su pokazale da visoke doze vitaminskih suplemenata, uključujući željezo, magnezij i vitamin B6, povećavaju stopu smrtnosti kod starijih žena, dok uzimanje vitamina E može povećati rizik od raka prostate kod muškaraca. Iako liječnici nekim ljudima mogu savjetovati da uzimaju određene vitamine (oni s niskom razinom vitamina D, na primjer, ili vegani koji mogu imati manjak vitamina B12), bolji je pristup raznolika prehrana punu voća i povrća, koja će vam dati sve potrebne hranjive tvari.

6. Pretjerivanje s kremom za sunčanje

Stručnjaci dugi niz godina upozoravaju na opasnosti od raka kože, zbog čega se mnogi skrivaju od sunca. Međutim, iako je iznimno važno zaštititi svoju kožu, stručnjaci u novije vrijeme savjetuju da je kratko i često izlaganje suncu dobro za nas, sprječavajući nedostatak vitamina D, koji može dovesti do rahitisa, osteomalacije i depresije. Službeni savjet liječnika iz Velike Britanije je da svaki dan provedete 10 minuta na podnevnom suncu bez kreme za sunčanje prije nego što se namažete.

7. Prelazak na hranu s niskim udjelom masti

Izbacivanje "dobrih" masti kao što su omega-3 masne kiseline moglo bi biti štetno za vaše zdravlje. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi, orasima i lanenim sjemenkama, ne samo da pomažu u održavanju gipke kože bez bora, već su i neophodne za dobro zdravlje mozga i srca te mogu pomoći u prevenciji artritisa.

Izdvojeno za vas...

Najnovije