Čak i najmanje navike mogu imati značajan utjecaj na vaš život; ključ je u dosljednom prakticiranju. Velike promjene mogu biti zastrašujuće i stresne, a male promjene, s druge strane, često prođu neopaženo, e izbacuju vas potpuno iz rutine, a opet osjetite pozitivne efekte, što vas potiče da ih nastavite prakticirati. 

1. Više voća i povrća

Šaka bobičastog voća, jabuka, naranči, mrkve, svježa zelena salata… što god da volite, mala porcija je sve što je potrebno da napravite razliku. Međutim, ovi ukusni izbori čine više od unosa hranljivih materija i neophodnih vitamina - smanjuju glad, uravnotežuju vaš metabolizam i pomažu u održavanju optimalne težine.

2. Pazite kako sjedite

Istraživanja otkrivaju da držanje može utjecati i na fizičko i na mentalno zdravlje, tako da je uspravno sjedenje korisnije nego što mislite. I sami znate koliko dugo sjedite i koliko to loše utječe na vaš organizam. Stoga, pripazite na držanje.

3. Pospremite prostor

Ako su vaša spavaća soba ili radni prostor u neredu, osjećate se preopterećeno. Pospremanje može učiniti veliku razliku u vašem razmišljanju, pomažući u povećanju produktivnosti i postizanju smirenosti. Smatrajte da je proces sređivanja prva pobjeda vašeg dana; stoga ujutro obavezno namjestite krevet, a na poslu prije nego počnete raditi, pospremite svoj stol. 

4. Prihvatite sadašnjost

Umjesto da se brinete o tome što slijedi, fokusirajte se na sadašnji trenutak i cijenite ga zbog onoga što jeste. Dobro ili loše, nikada više nećete doživjeti isti trenutak, pa ga maksimalno iskoristite. Ovo fokusira vaša čula na mjesto gdje ste sada, s kim ste i što radite, tako da možete živjeti svaki dan punim plućima.

5. Provedite 30 minuta u prirodi 

Povezivanje s prirodom ima bezbroj dobrobiti, od poboljšanja mentalne jasnoće do pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije. Odvojite samo 30 minuta za uživanje u šetnji, pikniku ili opuštajućem odmoru pored vode ili u najbližem parku. Nemate pola sata? Nema veze, i 15 minuta je dovoljno, samo odvojite oči od ekrana.

6. Počnite štedjeti

Odvajajući svakog mjeseca samo 10 posto, na kraju godine imat ćete značajnu ušteđevinu. Možda vam ona neće riješiti sve probleme, ali ćete moći otići na putovanje ili kupiti sebi nešto lijepo. Zapamtite, velike uštede počinju s malima. Analizirajte na što sve trošite novac i vidjet ćete da mnogo toga odlazi na nešto što uopće ne koristite.

7. Postavite rokove

Rokovi određuju vremenski okvir za ciljeve, bilo da želite preurediti stan, otići na odmor ili se preseliti. Uz rok, naći ćete načine da završite posao; rokovi djeluju kao krajnji motivator i pomažu da budete odgovorni. Razmotrite svoje ciljeve i odredite realne rokove za njihovo postizanje, a zatim krenite u ostvarenje. Ova praksa vam pomaže da shvatite svoj pravi potencijal i shvatite da je sve na dohvat ruke.

8. Postavljajte otvorena pitanja

Možete naučiti mnogo više o ljudima ako poduzmete ovaj jednostavan korak. Sklonite fokus s vlastitog mišljenja i postavite pitanja kao što su: „Kako biste se osjećali vezano uz...?“ i „Što biste učinili ako...?“ Kada vaši sugovornici moraju da odgovoriti s opširnijim odgovorom od 'da' i 'ne', otkrivaju više o sebi, a vi možete uživati u razgovoru na dubljem, osobnijem nivou. Kroz otvorena pitanja, možete se više povezati s drugima, bolje ih razumjeti. Slušanjem, ne samo pitanjem, također ćete im pokazati da ste prijatelj od povjerenja i podrška.

9. Komunicirajte sa susjedima

Sljedeći put kada vidite susjeda, razmislite o tome da učinite nešto više od osmjeha. Pozdravite i pitajte kako im je prošao dan; možda ćete se iznenaditi koliko su voljni komunicirati. Pomozite jedni drugima kada je to potrebno, bilo da se nešto popravi u stanu, pričuva dijete, ode do trgovine… Možda se razvije i lijepo prijateljstvo.

10. Završite dane zahvalnošću

Svake noći prije spavanja, odvojite trenutak da cijenite životna zadovoljstva, ma koliko mala bila. Uzmite u obzir jednu stvar na kojoj ste zahvalni, i dajte sebi riječ ohrabrenja. Što ste danas postigli? Kada vam zahvalnost postane svakodnevna praksa, lakše ćete prebroditi loše dane i teške trenutke.