Kad čujete izraz 'srodna duša', pada li vam prvo na pamet romantična veza? Zapravo, postoji puno različitih odnosa koje možete imati s ljudima, a nisu svi obilježeni romantikom - jedan od njih su platonske srodne duše. Termin 'srodna duša' definitivno ima romantičnu konotaciju, no nisu sve srodne duše uvijek romantične. 

'Povezanost duša javlja se kada dvije osobe osjećaju povezanost na razini duše na poseban ili izvanredan način. Takva veza često nadilazi ovozemaljsko. Bez obzira na to jeste li kolege ili ljubavnici, neka viša sila vas je spojila ili je na djelu', objasnila je terapeutkinja Tanya Carroll Richardson za mbg.

Vaše se duše shvaćaju i prepoznajete ju iz prošlog života ili samo postoji duboka povezanost bez uloženog napora.

Mogu li srodne duše biti platonske?

Platonske srodne duše mogu biti prijatelji čija je povezanost iznimno duboka. Psihoterapeutkinja Annette Nunez za mbg je objasnila da ova prijateljstva nisu kao druga 'normalna' prijateljstva, već se radi o prijateljima 'na razini duše' s kojima ste se vjerojatno duboko i trenutno povezali pri prvom susretu.

Nemojte podcjenjivati snagu takvih odnosa. Prema Richardson, naše platonske srodne duše mogu biti jednako važne u našim životima kao romantične srodne duše. 'Ako o zemaljskom životu razmišljate kao o privremenom putovanju za dušu, htjet ćete imati zanimljivu pratnju koja vas prati na tom putovanju - baš kao što svaki lik u epskoj priči ili legendi skuplja suputnike na svom putovanju', dodaje ona.

Također je vrlo moguće da ćete tijekom života imati više od jedne platonske srodne duše, pa čak i više od jedne istovremeno. 'Možete upoznati nove srodne duše tijekom cijelog života. Oni ne moraju biti najbolji prijatelji iz djetinjstva - to može biti netko s posla ili netko koga upoznate u svojim 50-ima', kaže Nunez. Neke srodne duše dolaze i odlaze, a bez obzira na njihovo trajanje, sastavni su dio života.

'Baš kao što ljudskom tijelu trebaju hrana i voda, duši su potrebne srodne duše i suputnici', kaže Richardson.

Prema ovih 9 znakova možete znati jeste li pronašli svoju platonsku srodnu dušu.

1. Odmah ste kliknuli

Prema Nunez, jedan jasni znak da ste pronašli platonsku srodnu dušu je trenutno prepoznavanje koje osjetite kada ih sretnete. Vaša duša prepoznaje njihovu i možda imate osjećaj da ste se poznavali u prošlom životu ili da su se vaše duše prije ovog života složile da se sada sastanu.

2. Jednostavno se razumijete

Uz trenutačno slaganje, vaše prepoznavanje iz prošlog života nikad ne prestaje. Poput srodnih duša, uvijek postoji osjećaj da se vas dvoje jednostavno razumijete. Nuñez objašnjava da ćete se slagati s platonskom srodnom dušom do te mjere da se s njima osjećate ugodno bez obzira na ostale okolnosti. Oni vas vide, vi vidite njih i postoji međusobno razumijevanje koje je vrlo ohrabrujuće.

3. Prijateljstvo ne opterećuje

Uzajamno razumijevanje koje platonske srodne duše tako lako njeguju stvara prijateljstvo bez napora u kojem kliknete, a možete čak i završavati rečenice jedno drugom. Dodaje da ta prijateljstva nisu opterećujuća, čak ni u trenucima kada bi druga prijateljstva mogla biti u problemima. Neugodna tišina? Nije nikakav problem za platonske srodne duše! Također, s lakoćom se nose s teškim i ozbiljnim razgovorima.

4. Prijateljstvo je puno podrške

Platonske srodne duše uvijek su uz vas, a prijateljstvo s njima daje vam nepokolebljivu podršku. 'Razmišljajte o njima kao o duhovnim suputnicima, ljudima za koje se čini da su predodređeni da budu na vašem putu kako biste oboje mogli dati jedno drugome ljubav i ohrabrenje kada je potrebno nastaviti svoje zemaljsko putovanje', objašnjava Richardson. Nunez dodaje kako platonske srodne duše dijele 'duboku ljubav koja nadmašuje i obiteljsku ljubav'.

5. Zbog njih se osjećate skladno

Podrška koju ova prijateljstva pružaju nadilazi svakodnevna iskušenja i nevolje. Sama njihova prisutnost pomaže vam u tjelesnoj i emocionalnoj regulaciji, pružajući osjećaj smirenosti i njege. Dok su mnoga ležernija prijateljstva usredotočena na zajedničko druženje, platonske srodne duše zadovoljne su samim time što su jedno uz drugo te uživaju u međusobnom društvu.

6. Vrijeme i udaljenost nisu bitni

Jeste li ikada imali prijatelja s kojim se dugo ne čujete, a kada napokon stupite u kontakt, samo nastavljate tamo gdje ste stali? To je pokazatelj platonske srodne duše, objašnjava Nunez. S ovakvim prijateljima možete imati nestalan odnos, živjeti daleko ili ne razgovarati godinama, ali kada se ponovno povežete, potpuno se razumijete.

7. Pomogli su vam u učenju i razvoju

Platonske srodne duše poznavale su se u prošlom životu, ali povezanije su u sadašnjem. 'Na Zemlji završavate sve što nije bilo riješeno u prošlom životu. Dakle, tu ste kako biste uspostavili vezu i prenijeli određene lekcije', tvrdi Nunez.

8. Pojavili su se u posebno vrijeme

Poznavanje platonske srodne duše pomaže u osobnom razvoju, često se pojavljuju baš kada su vam potrebne (čak i ako to u tom trenutku ne shvaćate). Nunez vjeruje da svemir ima način da nam predstavi duše koje trebamo susresti baš kada nam trebaju. 'Kako starimo, potrebna nam je duša u životu da nas nauči određenim lekcijama, a čini se kao da uvijek stignu u primjereno vrijeme', dodaje.

9. Ne postoji osuđivanje

Zahvaljujući dubokom prepoznavanju i razumijevanju koje dijele platonske srodne duše, u tim prijateljstvima nikad nema srama. Nunez objašnjava da duboka ljubav koju dijele platonske srodne duše ublažava takve osjećaje, a podrška koju takvi prijatelji pružaju jedni drugima dolazi bez osuđivanja i kritike. Čak i kada vas smatraju odgovornima, platonska srodna duša će to učiniti tako da se nećete osjećati loše.