Jedna od najkritičnijih točka starenja na tijelu jest vrat. Baš kao i lice, brzo stari zbog genetike, ali i dugotrajnog izlaganja ultraljubičastim (UV) zrakama. No dobra vijest je da postoje načini kako možete spriječiti prijevremeno starenje vrata i pojavu tkv. turkey necka – viška kože na vašem vratu. Ovih 7 stvari lako možete unijeti u vašu svakodnevnu rutinu. 

Spavajte na leđima

Položaj u kojem spavate može značajno utjecati na boranje kože na vratu. Spavanje na boku ili trbuhu tjera vas da pritisnete lice na jastuk i uzrokuje da vam se koža na vratu 'preklopi'. Na kraju će vam ovakvo kontinuirano držanje urezati linije u kožu. Prema stručnjacima, najbolji način da izbjegnete bore na vratu dok spavate je ležanje na leđima.

Jedite hranu bogatu vitaminom A i beta-karotenom

Voće i povrće poput tikve, mrkve i grejpa bogato je karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi koji štite vaše stanice. Ubacivanje tih sastojaka s esencijalnim masnim kiselinama u prehranu - poput oraha i maslinovog ulja - može vam pomoći u održavanju vaše kože hidratiziranom.

Nemojte zaboraviti na vrat tijekom skin-care rutine

Većina stručnjaka za ljepotu slaže se u tome da se njega kože ne zaustavlja na liniji čeljusti. Kada radite svoju dnevnu beauty rutinu, trebali biste nanositi kreme te serume i na područje vrata. Ova praksa se posebno preporučuje kada nanosite proizvode na bazi retinola i vitamina C koji su važni za zaštitu kože od UV oštećenja.

Također je važno svakodnevno hidratizirati vrat, zajedno s licem. Održavanje hidratacije kože pomaže joj da zadrži svoju zategnutost i čvrstoću. A budući da je vrat podjednako izložen UV zrakama, dodajte sloj zaštite tako što ćete n anjega nanijeti kremu za sunčanje. Još jedan savjet profesionalaca jest da nanosite proizvode i kreme pokretima prema gore. 

Koristite pilinge i maske za skidanje mrtve kože

Dok su pilinzi za lice i tijelo postali učestala stvar, mnogi ovdje zanemaruju područje vrata. Piling je ovdje iznimno važan jer vam može pomoći da uklonite prljavštinu i masnoću s vrata, kao i što omogućava bolje upijanje drugih proizvoda u kožu.

Otiđite na masažu

Masaže, osim što vas opuštaju (što je itekako bonus), potiču cirkulaciju krvi i pokreću stvaranje kolagena koji pomaže u obnavljanju stanica. U slučaju da ne možete otići na profesionalnu masažu, uvijek možete sami prstima izmasirati vrat – to će vam pomoći u održavanju kože vrata lijepom i blistavom.

Budite svjesni svojeg položaja vrata dok gledate u telefon

Uz sve mane i loše strane koje nam digitalna tehnologija donosi, stalno korištenje mobitela može se i loše odraziti i navrat – pogotovo ako ste cijelo vrijeme pogrbljeni dok koristite pametne telefone. Ovdje stručnjaci preporučuju da mobitel podignete više, u razini lica. Osim što će vas manje boljet vrat, pomoći će vam i da spriječite njegovo prijevremeno boranje.

Koristite vježbe za vrat kako biste izbjegli višak kože – tzv. turkey neck

Na portalu Bright Side predlažu dvije jednostavne vježbe. U prvoj normalno sjednite ispravljenih leđa i polako podižite glavu unatrag dok vam brada ne bude usmjerena prema stropu. Zatim, sa zatvorenim ustima, napravite pokret "žvakanja" i ponovite to 20 puta. Druga varijanta ove vježbe je da napućite usne umjesto žvakanja, kao da se ljubite.

U drugoj vježbi ležite (licem prema gore) na krevetu s glavom koja visi preko ruba. Iz tog položaja pažljivo podižite glavu pomoću mišića vrata i ponovite ovaj pokret 5 puta. Ove vježbe ne moraju nužno riješiti višak kože, ali mogu pomoći zategnuti mišiće, poboljšati cirkulaciju krvi i spriječiti daljnje opuštanje vrata.