Koža vrata delikatnija od lica

Većina nas godinama maže lice pomlađujućim prirodnim pripravcima i kremama prema preporuci, onda u poodmakloj dobi imamo vrat koji odaje godine i baca u vodu sav trud. Brinemo se o licu kao da je jedina vanjština koja stari, međutim, dermatolozi ističu kako je epiderma vrata i dekoltea delikatnija od one na licu te je zato i sklonija oštećenjima. Ima samo jedan tanki sloj potkožnog masnog tkiva, kao i manje lojnih žlijezda, pa je koža vrata i dekoltea uvijek žedna hidratacije.

Uza sve to, izložena je istim štetnim vanjskim utjecajima kao i lice. A mi je tako često zanemarujemo, kao da je čeljust nevidljiva linija ispod koje kožu ne treba njegovati jednakom mjerom. I onda se nemalo iznenadimo kad nam lice, vrat i dekolte izgledaju kao da pripadaju trima različitim osobama jer nemaju jednaku teksturu i tonus.

Prava dob

Dermatologinja Ivana Nola ističe da su, zbog građe tijela i anatomske regije, vrat i dekolte najosjetljivija područja na tijelu. „Sloj kože na tom dijelu tijela vrlo je tanak pa se zbog nošenja odjeće s većim izrezom i neredovitog korištenja krema sa zaštitnim faktorom preuranjeno očituju sva oštećenja nastala djelovanjem sunca“, kaže dr. Nola. Dodaje da kumulacija štetnog učinka ultraljubičastih zraka dovodi do prijevremene pojave bora, proširenih kapilara, mrlja i različitih izraslina koje s vremenom odaju izgled ostarjele kože.

Lice, već po rutini, većina žena svakodnevno njeguje hidratantnom kremom (koja često u sebi sadrži zaštitni faktor), kao i slojem pudera koji je također štiti, a vrat i dekolte ostaju nezaštićeni, prepušteni na milost i nemilost suncu ili hladnoći. Zbog toga se upravo prema izgledu vrata može procijeniti prava dob žene, ističe dermatovenerologinja Maja Ceković.

Ako je dobro za lice, dobro je i za vrat

„U njezi vrata i dekoltea mnoge žene riječi krema za lice shvaćaju doslovno, međutim, sve što je namijenjeno licu, uglavnom je dobro i za ostatak tijela“, kaže dr. Ceković. Iako specijalne kreme za vrat i dekolte znaju imati snažniju koncentraciju aktivnih sastojaka i nešto su bogatije teksture od onih za lice, one su uglavnom nepotrebno rasipanje novca. Proizvod koji koristimo za lice (ako ima kvalitetne sastojke) bit će odličan i za njegu vrata i dekoltea.

Dermatologinja Ceković preporučuje da svako jutro na kožu vrata i dekoltea, nakon seruma s antioksidansima, nanesemo kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili većim, posebno sada kako nam se bliže dani s više sunca. Navečer prije spavanja, vrat i dekolte, jednako kao i lice, potrebno je namazati slojem bogate hranjive kreme koja će umanjiti suhoću.

„Dok nanosite kremu, priuštite vratu i dekolteu kratku masažu jer je koža na tom području tijela slabije prokrvljena pa će biti zahvalna na potaknutoj cirkulaciji“, savjetuje dr. Ceković dodajući da u redovitu njegu povremeno dodamo i piling (isti onaj koji koristimo za lice) kako bismo čišćenjem sloja odumrlih stanica omogućili aktivnim sastojcima iz njegujućih preparata da prodru što dublje u dermu.

PageBreak

žena bjuti
Profimedia žena bjuti
Hiperpigmentacijske mrlje

Ako je, pak, prekasno za prevenciju jer je vaš vrat već prošaran hiperpigmentacijskim mrljama, pomoć potražite u kremama sa sastojcima za izbjeljivanje, poput kojične kiseline ili ekstrakta sladića. One mogu posvijetliti mrljice od sunca, ali je pritom potrebno biti jako strpljiv i uporan. Rezultati se mogu očekivati tek nakon nekoliko mjeseci neprestanog korištenja.

„Da bi serumi za izbjeljivanje bili učinkovitiji, preko njih nanesite kremu s glikolnom, retinoičnom ili AHA voćnim kiselinama“, savjetuje dermatologinja Nola. Ako imate osjetljivu kožu, kako biste spriječili iritacije, u početku preparate s navedenim kiselinama upotrebljavajte svaku treću večer pa postupno prijeđite na redovitu noćnu njegu.

Ublažavanje bora

Upornost će se isplatiti i ako su vas godine nesmotrenog sunčanja počastile linijama i borama. „UV zračenje ubrzano razgrađuje kolagen koji kožu čini mladom i čvrstom, pa ako vam nedostaje tih proteinskih vlakana, najučinkovitiji tret­mani za ublažavanje bora na vratu su oni s hijaluronskom kiselinom, infuzije kože kisikom ili medicinski kemijski piling“, navodi Nola dodajući da se ovim tretmanima postiže učinak nekirurškog liftinga.

„Poboljšava se kontura donje čeljusti, zaglađuje se koža, a ten ujednačuje.“ Od krema protiv bora, spas donose one s retinolom i peptidima, sastojcima koji izgrađuju kolagen i zaglađuju kožu.

Vježbom do rezultata

Uz linije i bore, područje niže od lica s godinama ima i tendenciju opuštanja pa svom vratu ne pomažemo neprestanim zurenjem u zaslone mobitela i drugih pametnih uređaja. Vani se već uvriježio termin tech neck, engleski izraz za vrat sa specifičnim naborima uzrokovanim skraćivanjem vratnih mišića. „Uz bolove u vratnoj kralježnici, često držanje spuštene glave prilikom ležanja ili hodanja uzrokuje duboke, tvrdoglave vertikalne linije i opuštenu kožu“, upozorava dermatologinja Ceković.

Oslabljeni mišići, opuštena koža i višak masnog tkiva u kombinaciji s gravitacijom rezultiraju neuglednim podbratkom i obješenom kožom. Ako niste kandidatkinja za liposukciju, Nina Romih, zagrebačka terapeutkinja refleksoterapije lica i učiteljica joge za lice, predlaže sljedeću vježbu za pomlađeniji izgled vrata. „Vježba 'glađenja' vrata jača i definira široki vratni mišić (lat. Platysma) u prednjem dijelu vrata, zaglađuje i tonira kožu, uklanja podbradak i podiže lice. Ako ste kod kuće, vježbu možete izvesti odmah, a za najbolji rezultat ponavljajte je svakodnevno od 2 do 5 puta.

Dignite kutove usana, bradu gurnite prema unutra, ali ne prema dolje. Jedan dlan stavite na vrat pa s njim kliznite prema ključnoj kosti – kao da uklanjate višak kože. Potom, drugi dlan naslonite na prvi da pojačate pritisak držeći ruke čvrsto. Zatim, bradu istegnite prema gore i naprijed, a glavu lagano nagnite unatrag tako da osjetite kako se kompletno područje vrata i donje čeljusti napinje.

Usne oblikujte kao kad izgovarate 'a' i savijte vrh jezika tako da njime dotaknete nepce. Pritisak jezikom neka bude jak – kao kad želite zabiti čavao u zid. Sada se nasmijte podižući mišiće jagodica, to će ojačati intenzitet podizanja“, opisuje Nina Romih dodajući da ovaj položaj zadržimo 60 sekundi pa sve ponovimo.

Intenzivna njega u kombinaciji s ovakvom pomlađujućom gimnastikom može napraviti velik pomak pa se već nakon nekoliko tjedana vrat ružnog pačeta može preobraziti u labuđi. A želite li da tako i ostane, radije promatrajte labudove u prirodi nego na zaslonu pametnog telefona. I ne zaboravite na zaštitni faktor!