Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKVE KNJIGE BISTE TREBALI ČITATI PRIJE SPAVANJA? Evo što kažu stručnjaci

Kako odabrati pravu knjigu koja će vas umiriti pred spavanje?

 Kako odabrati pravu knjigu koja će vas umiriti pred spavanje Izvor: Pexels

Otuširati se, obući omiljenu pidžamu i ušuškati se u krevet s knjigom – zvuči kao idealna tehnika za opuštanje pred san, zar ne? No, odabir loše može itekako ugroziti kvalitetu i kvantitetu vašeg sna - riječ je o problemu s kojim su se sigurno susreli svi pravi knjigoljupci. Da biste izbjegli manjak sna, donosimo vam savjete stručnjaka kakve je knjige najpametnije čitati prije spavanja.

Izbjegavajte stresne i napete knjige

Dr.sc. Allison Brager, neuroznanstvenica specijalizirana za san, za mbg poručila je da bi sve aktivnosti kojima se bavimo prije sna trebale biti opuštajuće kako bi pomogle tijelu da prijeđe u stanje niske aktivnosti. Tu se svakako uključuju i knjige koje čitate – dakle pokušajte izbjeći one knjige koje vam izazivaju stres, uzbuđenje i nervozu kod čitanja.

Štoviše, čitanje prije spavanje može utjecati i na vaše snove, kao i pripremiti vas za sljedeće jutro: "Misli s kojima idete spavati često su prve koje vas dočekaju kada se probudite. A vaše prve misli (kao i kvaliteta sna) često utječu na vaše raspoloženje cijeli dan", kaže dr. sc. Jacob Teitelbaum, stručnjak za spavanje i autor knjige From Fatigued to Fantastic. Dakle, tu svakako želite izbjeći knjige koje će vas uvesti u mračno raspoloženje ili izazvati noćne more.

Kakve knjige je onda dobro čitati prije spavanja?

Naravno, ukusi u čitanju razlikuju se od osobe do osobe. Nekome će trileri i detektivski romani biti opuštajući, dok će drugima to biti previše napeto i stresno. Heather Turgeon i Julie Wright, autorice knjige Generation Sleepless naglašavaju da je ovdje važno naći zlatnu sredinu. Dakle, ne treba čitati neku previše stresnu ili uzbudljivu knjigu, no ne treba niti čitati one dosadne. Dobro je da knjiga bude dovoljno zanimljiva kako bi vam odvratila misli od vaše svakodnevice.

Pa kakvu knjigu onda odabrati? Teitelbaum preporučuje da čitate romantičnu komediju, dok Turgeon i Wright predlažu i putopise, laganu fantaziju, priče o prijateljstvu te biografije. Uglavnom, nastojite pronaći nekakvu bezbrižnu i laganu literaturu koja će vam odvratiti misli i lako uljuljati u san. Dr. sc. Michael J. Breus napominje da bi bilo dobro odabrati fizičku knjigu umjesto digitalne verzije kako bi se izbjeglo izlaganje plavom svjetlu (koje također nepovoljno utječe na vaš san).

Tagovi

Najnovije