Ona stara ja, u ovo vrijeme krajem siječnja, krenula bi razrađivati plan dijete. Taj plan nije bio traženje sistema i koraka koji će me podržati da stvorim nove navike koje bi potom dovele do toga da dođem do željene težine. Ja bih birala dijetu, točnije par njih, koje bi me brzo dovele do cilja. Nikako tada nisam htjela čuti, razumjeti i vidjeti da se ništa ne mijenja preko noći. Moji kilogrami nisu došli preko noći, pa neće ni nestati. Da dijete vrijede, postojala bi jedna koja bi bila funkcionalna. Zapravo i postoji samo jedna djelotvorna dijeta.  Kada pogledamo izvorno značenje riječi dijeta (grč. diaitao liječim, lat. diaeta način života), ono označava uredan način života s obzirom na hranu, piće, spavanje i odmaranje. Riječ dijeta za mnoge znači odricanje, strogi režim, uskraćivanje. Ona je zapravo - ravnoteža, odgovorno ponašanje prema sebi, svome tijelu, duhu i mislima. 

Često me pitaju - postoji li koja tehnika ili metoda da mi se zgadi hrana, želja za slatkim. Moja potreba za hranom je ogromna i nesvladiva. Voljela bih da postoji čarobni štapić i da se riješi jedan od najvećih problema današnjice koji vodi do ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća, a to je pretilost. Ne, ne postoji. Kada razmislim možda je i tako bolje. Štapić ne bi riješio naš problem dugoročno. Ne bi nam stvorio nove navike koje dovode do trajnih promjena.

Postoji način kako možemo ostvariti željeni cilj. Prvi je korak zaboraviti na cilj i fokusirati se na proces koji se sastoji od malih koraka. Ciljevi su dobri za određivanje pravca, no kako bi stvorili trajnu promjenu važno je promijeniti korake koje smo imali do sada, a nisu nam donijeli rezultate. Ako se fokusiramo na cilj dolazimo samo do trenutne promjene (ne mijenjamo navike). Odlažemo svoju sreću za kasnije. Mislimo 'Bit ću sretna kada izgubim 10 kilograma'  - do tada odlažemo svoju sreću i zapravo samo čekamo.

Kako biste došli do onoga što želite, fokusirajte se na sustav svog ponašanja. Postoje tri sloja promjene ponašanja: 

Rezultat - ova razina bavi se promjenom rezultata (ono što dobijemo)
Proces - bavimo se promjenom navika i sistema (ono što radimo)
Identitet - bavimo se promjenom naših uvjerenja (ono u što vjerujemo)

Najčešće navike krećemo graditi od smjera - ono što želimo dobiti. Kad krenemo graditi navike od nivoa identiteta promjena postaje trajna. Usmjeravamo se na sebe. Vaš identitet dolazi iz vaših navika. Što više ponavljate navike, sve više jačate identitet povezan s tom navikom. Svaka akcija koju poduzmete jedan je korak na putu da postanete tip osobe koja želite biti. Zdrava osoba, sportski tip, aktivna osoba, pisac, glazbenik...

Zapitajte se koji je to tip osobe koji bi mogao izgubiti 5, 10,15 kg. Sjednite i napišite osobine. Napisano vas može dovesti do raznih uvjerenja. Pogledajte koja su to uvjerenja. Što vam je potrebno da izgradite takvu osobu? Koji su to koraci? Što poduzimate da riješite svoj problem? Možda samo pričate o njemu. Evo što je potrebno učiniti:

Prihvatiti sebe upravo onakvim kakvim smo sada, da možemo uživati u ovom vremenu, a ne da zadovoljstvo ostavljamo za vrijeme kada smo mršaviji.

Učiti o svojim emocijama, prepoznati ih - koje emocije hranimo, kako se one zovu i za što nam je zamjena upravo ta druga krafna svaki dan koju pojedemo.

Biti iskreni i nježni prema sebi. Kada posustanemo, ohrabriti se i krenuti dalje.

Želite smršaviti? Zapitajte se što bi zdrava osoba napravila. Neka vam ovo pitanje bude nit vodilja tijekom dana. Kada birate doručak i količinu. Ulazite u auto i krećete do dućana na dnu ulice. Bi li zdrava osoba išla pješice ili autom? Penjete se na 2 kat liftom. Bi li zdrava osoba išla liftom ili pješice? Preskačete trening da bi pogledali seriju. Bi li zdrava osoba preskočila trening zbog serije?

Ovo je samo primjer. Pronađite rečenicu koja je za vas nit vodilja i čini promjenu na razini identiteta. Ova metoda vrijedi za svako ponašanje koje želimo promijeniti. Odabrala sam temu skidanja kilograma jer je meni jako bliska.

Svaka je promjena proces. U današnje vrijeme sve procese želimo skratiti i imamo dojam da je moguće sve preko noći. Pogledajte u prirodu i ona će vam dati najbolji odgovor. Može li drvo izrasti preko noći? Pogledajte u ogledalo u svoj odraz, svoje oči. Jeste li vi postali ova osoba preko noći? Uz niz malih, dosljednih svakodnevnih koraka, promjena je zagarantirana. 

Zapitajte se Tko ja želim biti za 3 mjeseca? I krenite. Kako bi na putu umanjili onog kritičara u vama koji će se javljati, a javljat će se, vježbajte vježbu suosjećanja prema sebi: 

Želite li naučiti više o suosjećanju odaberite MIndfulness based living course koji kreće 17.02.2022 online u 18.30 sati. Više informacija na dubravkafazlic.com.