Je li vam poznat glas u vama koji vam govori: 'Morala bi na detoks, što si sve pojela ovih dana. Jesi li sigurna da je taj posao za tebe? Ima ih toliko koji ga sigurno rade bolje od tebe. Jesi li donijela dobru odluku? Ne bi bio prvi put da si pogriješila!' Jeste li primijetili taj mali glas koji baca bubicu sumnje u našu namjeru, kritizira naše postupke i nameće rituale koji nisu možda podržavajući i u skladu s potrebama našeg tijela i životnih ciljeva?

Kod mene se najčešće pojavljivao kada sam se upuštala u nešto novo. Taj glas znao se javiti s popularnom rečenicom: 'Ti to ne možeš, malo si zabrijala.' Kad se probudi takva sumnja, ona je poput malenog kamena u cipeli, stalno bode i stvara nelagodu, sva se naježim po tijelu kada se sjetim što mi je ta sumnja u sebe znala stvoriti u životu. Koliko sam neprospavanih noći imala, odloženih projekata, ponuda koje nisam prihvatila dok ga nisam upoznala. Stvorila odnos s njim.

Taj glasić znao mi je stvoriti veliki kaos u životu kada sam mu dopustila da prevlada. Dok ga nisam upoznala, znao mi je baciti mamac na koji bi se samo tako uhvatila. Prvo kritika, potom osuda i onda neko rješenje koje bi trebalo zadovoljiti kritiku, samo to nije bilo moguće. Čim bih napravila i najmanji “kiks” kritičar se još više razmahao. Hranio se i neučinjenim.

Trenutci sumnje u sebe sastavni su dio života i svi se ponekad nađemo u takvom odnosu i nema ništa loše u tome. Ali, stalno udovoljavanje unutarnjem kritičaru može nas dovesti do navika koje nas paraliziraju, može dovesti i do straha, depresije i anksioznosti.

Uvođenjem malih mindfulness vježbi kroz dan zaustavljamo stvaranje mentalnih navika sumnje u sebe i upoznajemo glas svoga kritičara i prepoznajemo kada se on javlja.

Vođenje dnevnika misli jedan je od načina. Polaznica na Mindfulness treningu podijelila je s grupom. 'Dok nisam počela voditi dnevnik misli i svjesno ga pisati, nisam bila svjesna koliko sam kritična prema sebi. To me zapanjilo i osvijestilo kako svojoj djeci govorim da se prema sebi odnose s nježnošću, a ja sama to nisam radila.' Na prvom satu, naime, polaznici dobiju preporuku da tijekom trajanja treninga vode dnevnik misli i zapažanja. Oni koji žele podijele ih s grupom. Tako svi imaju dobrobiti.

Živimo u vrijeme kada je kritika prisutna na svakom uglu, gdje god se okrenemo. One iz vana još i čujemo, primijetimo, reagiramo na njih, zaštitimo se. Kako da se zaštitimo od one kritike, kritičara u nama? Tako da upoznamo sebe i svijet koji se krije u nama. Onaj svijet koji nije organi, krv, mišići, masnoća… Onaj svijet koji čine naše misli.

Mindfulness i meditacija mogu biti idealan saveznik na putu vašeg stvaranja odnosa s kritičarem. Govorim iz vlastitog iskustva. Moj unutarnji kritičar još je tu, samo sada ima drugu ulogu, drugi ton. Kako bi to mindfulness jezikom rekli - pozovem ga na čaj kada pokuca na moja vrata. Nije više onaj kamenčić u cipeli.

Pokušajte prakticirati Meditaciju ljubavi i nježnosti prema sebi ili se upišite na jedan od treninga mindfulnessa koje vodim. Više o njima pročitajte na www.dubravkafazlic.com