Jedno od pitanja koje nam može biti cjeloživotni suputnik jest - Tko sam ja? Potraga za tim odgovorom može nas odvesti na najdalje, najskrivenije, najmračnije i najsnažnije mjesto. Kada ste vi krenuli na to putovanje?

Moje je počelo prije petnaest godina, ali pravi zaokret se dogodio prije točno deset i doveo me do mog današnjeg razumijevanja toga tko sam ja. Naravno, to putovanje nema kraj, ono traje i grana se, onako i onoliko koliko se i vi otvarate. Voljela bih da ovo vrijeme posvetite pitanju 'Tko sam ja i kako se prema sebi ponašam'. Često vodimo računa o tome kako nas drugi vide, kako nas procjenjuju, kako se prema drugima ophodimo, kako razgovaramo, kako se postavljamo. I dok smo u tom odnosu, često nam promakne da građenje odnosa počinje od mog Ja. Od mojih bezbrojnih Ja koja mi omogućavaju sve što iz mene izlazi kao reakcija na druge ljude. U tom istraživanju i građenju odnosa posebno bih voljela da razmišljamo zajedno o tome koliko smo sposobni podržati i razumjeti sebe, pohvaliti, oprostiti... Počnimo!

Kako da se bolje razumijem? Kako da se podržim? Kako da se pohvalim? Kako da si oprostim? Kako da sebe volim?

Iako nema univerzalnih odgovora, odnosno, ima ih onoliko koliko ima nas, ima puno tehnika i praksi koje nam omogućuju veću svjesnost i bolje razumijevanje svega što je u nama i oko nas. Podijelit ću s vama iskustva predivnih ljudi koji mi omogućavaju da budem podrška na putu njihovih transformacija, kao i svoja iskustva. Možda će neka ideja početi dobro vibrirati s vama i omogućiti vam da preskočite poneku prepreku koja se našla na vašem istraživačkom putu.

Kako da se bolje razumijem? Tako što bolje slušam. I druge i sebe. I sebe i druge. Slušanje je svakako jedna od tehnika s kojom se kasno upoznamo na pravi način. Iako slušamo, razumijevanje toga koliko i kako to radimo traži neko novo znanje. Postoji nekoliko nivoa slušanja i mi se najčešće nalazimo na prvom, tzv. autobiografskom. Ovaj prvi nivo se odlikuje time da slušamo samo da bismo nešto što je nama važno ispričali. To je svakako korisno, ali nam ne omogućava da se usmjerimo na sugovornika niti na naš unutrašnji dijalog.

Kako da sebe podržim? Saslušat ću i utišat ću svog unutrašnjeg kritičara. Njegovat ću konstruktivan unutarnji dijalog. Naš unutrašnji kritičar može biti dominantan i vrlo glasan. Pokušajte ga saslušati i uvažiti, a zatim i utišati, razvijajući kontraargumentaciju. Razgovarajte sa sobom kao što biste s nekim koga volite i koga želite podržati. Nekome pomaže da zamisli osobu koju voli i daje joj prostora da bude njegov unutrašnji glas. Jedan od glasova. Netko tko će odgovoriti kritičaru bez kritike. Razvijanje konstruktivnog unutrašnjeg dijaloga je jedna od boljih tehnika za samopodršku.

pexels-rachel-claire-4819421
Pexels 

Kako da se pohvalim? Saslušajte komplimente i jednostavno se zahvalite. Ako čujete sebe da se pravdate kada vam netko udijeli kompliment, jednostavno se zaustavite i zahvalite. Vježbajte ovo redovito. Sama vježba može vam donijeti i sposobnost da bolje čujete ono što drugi vide, prepoznaju i cijene. Posebno obratite pažnju na one komplimente koji se odnose na neko ponašanje, na neku vašu akciju. Baš takvi vam mogu koristiti da počnete više cijeniti svoje postupke. A onda, pokušajte sebi jednom dnevno reći čime ste to zadovoljni. Možda je forma mini dnevnika o dobrim akcijama pravi način da budete kroničar svog razvoja. Evo, ja bih danas mogla da reći da sam s puno ljubavi i strpljenja slušala svoje ukućane. Zapišite, osvijestite, integrirajte i dozvolite da vas sve to osnaži.

Kako oprostiti? Ako naučim nešto novo onda nema pogrešnih akcija. Možete li učiti i kada su stvari teške, kada sve ide po zlu, kada nema ni vanjskog ni unutrašnjeg razumijevanja? Izuzetno je teško razumjeti da je učenje svrha, ali je to najkvalitetniji način da saznamo kako ići dalje, snažniji i s većom odgovornošću prema sebi. Učenje može biti svakodnevno. Da biste olakšali sebi, pokušajte doživljavati informacije kao informacije, bez pozitivnog ili negativnog prefiksa.

Mi dodajemo taj plus ili minus u odnosu na naš kontekst, na naše iskustvo. Vježbajući doživljavanje informacija kao neutralnih omogućavamo sebi da nas više i bolje nauče o tome što se oko nas događa, kako tko reagira, kako se ponaša. Jedna od stvari koja meni pomaže u vježbanju generalno neutralne pozicije je pitanje: Što dobivam time i što dajem? I tako za sve. Jer uvijek i dajemo i dobivamo i uvijek imamo mogućnost naučiti. Kako vi učite?

Kako voljeti sebe? Kroz putovanje 'Tko sam ja' dolazimo do jasnije spoznaje o vlastitom biću, a kroz upoznavanje dolazi i mogućnost da volite. Svi ovi koraci prije toga vam pomažu da se volite malo više. Poštujte sebe i svoje izbore. Stalno se pitajte što je granica ispod koje odustajete od sebe i čvrsto je se držite. Njegujte odnos sa sobom tako što ćete sebi pokloniti dnevni odmor, dobar san, vrijeme za promišljanje, vrijeme za dokolicu, lijepu pjesmu, kvalitetne odnose s drugima. Nastavite svoj niz i povećavajte ga svakog dana.

I za kraj – zagrlite sebe danas. Prigrlite svoje cjelovito (ne)savršeno biće i razgovarajte s njim. Razgovarajte s puno ljubavi. Uživajte u otkrivanju istine o tome tko ste vi i podijelite to s onima s kojima želite.