Ljubavne veze prolaze kroz faze. U početku smo zaluđeni i tražimo romantiku od druge osobe, ali u dugoj vezi romansa s vremenom izgleda drugačije. Razvijaju se druge vrste intimnosti, posebno one koje donosi zajedničko stvaranje smisla, piše Mind Body Green.

Faze veze

Naši odnosi prolaze kroz faze, a prva je zaljubljenost. Tada smo najviše skloni biti romantici – ublažavamo negativne karakteristike druge osobe, a težimo maksimizirati njezine dobre osobine. Udvaramo se i udvara nam se. Stvari su uzbudljive i nove, ponekad i impulzivne.

Međutim, s vremenom se odnos mijenja. Romantika u tom intenzitetu ne traje zauvijek.

Parovi koji odluče ostati zajedno suočavaju se sa životnim stresom. Neki od ovih stresora su pozitivni i uzbudljivi: odlučuju se useliti zajedno, zaručiti se, imati dijete ili promijeniti posao. Iako bi to mogle biti željene promjene, one dodaju nove odgovornosti, identitete i probleme koje treba riješiti. U drugim slučajevima, stresori s kojima se zajedno suočavaju nisu dobrodošli: primjerice, gubitak posla, bolest, nepremostive razlike ili financijski stres.

Kad parovi iskuse svoje prve stresore, prelaze u fazu spoznaje. Počinju uviđati tko je zapravo njihov partner. Tada biraju ostati u vezi ili ju prekinuti.

Ponekad ova spoznaja prelazi u napetost – stalne pokušaje da se drugu osoba natjera da razmišlja i ponaša baš kao i vi. Neki parovi će u toj fazi prekinuti svoju vezu, a drugi će pobijediti te napetosti i krenuti u sljedeću fazu svoje veze - fazu prihvaćanja. U ovoj fazi vidimo tko je naš partner i prihvaćamo ga onakvim kakav jest. I, zbog toga, svoje izazove i napetosti međusobno rješavamo drugačije.

Što je s iskrom?

Nažalost, neki parovi počinju se ponašati kao 'cimeri' nakon što dođu do faze prihvaćanja. Nedostaje im faza zaljubljenosti, ponovno žude za uzbuđenjem, novitetom i promjenama. Često se pokušavaju vratiti u fazu zaljubljenosti radeći stvari koje su im tada bile romantične - samo da bi shvatili da sada ne djeluju.

Iako bi romantična večera ili impulzivni odlazak na plažu mogli biti zabavna, sljedeći dan je i dalje isti. Međutim, kada su parovi u ovoj fazi, postoje i dobre vijesti: trude se jer se žele osjećati povezanima. Žele osjetiti iskru. Žele se opet osjećati živima zajedno.

Međutim, tome pristupaju na pogrešan način. Elizabeth Earnshaw, bračna i obiteljska terapeutkinja, tvrdi da najjaču iskru imaju upravo dugogodišnji parovi u fazi stvaranja značenja. 

Moć stvaranja značenja

Stvaranje značenja, odnosno traženje smisla u paru, postaje posebna vrsta intimnosti koju parovi u dugotrajnim vezama mogu dijeliti. U knjizi 'The Power of Meaning' Emily Esfahani Smith istražuje četiri pokretača značenja: pripadanje, svrha, pričanje priče i transcendencija.

Pripadanje: Kada ljudi pomažu jedni drugima da se osjećaju sigurno i viđeni, mogu preuzeti veći rizik. To omogućuje više igre i zabave, ali omogućuje i veću ranjivost. Traženje smisla uz sigurnost i osjećaj pripadnosti može biti snažno iskustvo.

Svrha: Kad parovi imaju zajedničku svrhu, osjećaju se uzbuđeno i ponosno na ono što rade i postižu. Primjerice, ako je vama i partneru jedinstvena svrha zajednički odgoj djece, zajedno se zabavljate odgajajući potomke. U isto vrijeme, zajedno doživljavate intimnost kada je u pitanju planiranje, ponos i privilegija roditeljstva.

Svrhu vam može biti i zajednička strast. Na primjer, ako ste oboje ekološki svjesni, možda radite na čišćenju svoje zajednice. Zajednička svrha i fokus osnažuje parove.

Pričanje priče: U pričama nalazimo toliko značenja i naš odnos postaje moćan dio naše priče. Na primjer, ako je vaša priča bila priča o slomljenom srcu prije nego što ste upoznali sadašnjeg partnera, a sada osjećate sigurnost i ljubav, može biti romantično, korisno i smisleno razmišljati o tome koliko vam je vaše partnerstvo donijelo dobroga.

Transcendencija: Veća količina bliskosti i intimnosti dolazi od dijeljenja transcendentnih iskustava. Zajedno gledajte u noćno, meditirajte, uživajte u seksu, umjetnosti ili glazbi. Sve je to smisleno i također nevjerojatno romantično.

Dakle, ako ste u dugoj vezi i tražite iskru, ne morate se vraćati u prošlost. Možete ići naprijed znajući tko ste i kako zajedno možete stvoriti smislene živote pune pripadnosti, svrhe, priča i transcendencije.