Nijedan raskid nije ugodan, svaki donosi bolno iskustvo, a posebno je emotivan ako ste još zaljubljeni i volite osobu s kojom se rastajete. Javlja se bol uslijed činjenice da prva stvar koju ujutro ugledate više neće biti osmijeh osobe koju volite, da ona više nije dio vašeg života. Ne možete nikoga prisiliti da ostane, i ne trebate. Možda se niste sreli u pravo vrijeme. A možda uopće niste jedno za drugo.

Iz nekog razloga, veza je prekinuta, a sve što je danas ostalo je gorčina, frustracija i zbunjenost koja proizlazi iz toga što ste ponovo sami. Umjesto da razmišljate o razlozima zašto je došlo do prekida, imate važniji zadatak - naučiti živjeti u novom poglavlju životai posvetiti se sebi. Složit ćete se, to je lakše reći nego primijeniti u praksi. Činjenica je da kada pustimo osobu s kojom smo mislili da ćemo biti zauvijek, naš se svijet radikalno mijenja. Naša sadašnjost, naša budućnost, sve za što se mislilo da je unaprijed određeno postaje nejasno i neizvjesno.

Prva faza prekida je svakako bol, posebno zato što će vas sve stvari podsjećati na tu osobu. Što god da radite i gdje god da idete. Sve će vas podsjećati na njih: pjesme koje ste zajedno slušali, filmovi koje ste zajedno gledali, mjesta na kojima ste pili kavu, obroci koje ste nedavno zajedno kuhali, haljina koja im se toliko svidjela i sve te sitnice koje su samo vama bliske i razumljive. Ono što treba učiniti u ovoj fazi je - prihvatiti ono što osjećate. Osvijestite tugu i prihvatite je, nikako je ne potiskujte. Ako vam je potrebno da budete sami, budite; ako vam treba nečiji savjet ili podrška pozovite prijatelje... Ne bježite od onoga što osjećate.

Istina, nedostajat će vam oni s kojima ste se rastali. I od toga nema bježanja. Važno je zapamtiti da se život tu ne završava. Da niste izgubljeni u ovom svijetu. Normalno je osjećati bol, nerazumijevanje i čežnju. Svi ovi osjećaji su neophodni za promjenu i rast. Preboljet ćete to. Kao milijuni ljudi prije vas i milijuni poslije.

Iako ste bili uvjereni da ste idealni par, i dalje možda to mislite, postoji rizik da ste zarobljeni u iluziji. Ako se veza završila, onda se to dogodilo iz nekog razloga. Teško je pomiriti se s ovim, pa po stotinu puta tražite razloge, krivicu, premotavate film u glavi... Najbolje je priznati istinu. Ako ste prekinuli jer je on to želio, osvijestite da on nije više želio biti kraj vas. Ovo je bolno i neugodno priznati, ali neophodno za lekciju i vaš razvoj. Najvažnije je razumjeti da to što vas je netko ostavio ne znači da nešto nije u redu s vama. To ne znači da niste dovoljno lijepi, vitki, veseli, privlačni, inteligentni, zanimljivi i sve druge mane koje ste sebi nakon prekida neosnovano pripisali. Ovo samo ukazuje da je vaša veza iz nekog razloga (i često potpuno nepovezana s vama) bila loša, neistinita ili prolazna. Ne dozvolite da vam ovakve misli naruše samopouzdanje!

Jedno je jasno: nikoga ne možete natjerati da ostane. Samo nije vrijeme. Samo se niste sreli u pravom trenutku i na pravi način. Vaše duše nisu povezane, ne odgovarate jedno drugome. Postoji milijun razloga zašto i zato, a svaki vas može odvesti u iluziju i zabludu. Umjesto toga, fokusirajte se na razumijevanje sebe. Shvatite sebe. Istražite. U drugoj fazi - naučite potrebnu životnu lekciju. To se neće dogoditi ni danas ni sutra. Samo dajte sebi vremena da naučite ovu lekciju.

Treća faza je iscjeljenje i ono dolazi nakon lekcije. U ovoj fazi shvatite da nije ništa bilo uzalud, da ste izvukli pouku, ali imate i lijepe uspomene i na tome treba ostati. Iz svega lošeg izvlačimo iskustvo i znanje, a iz dobrog sjajne uspomene. Naučit ćete da ponekad i najnevjerojatnijim ljubavnim pričama dođe kraj - bilo da traju tri mjeseca, tri godine ili 30 godina. Nakon rastanka je važno otkriti svoje pravo ja, otkriti što želimo i koga želimo. A ovo je vrlo važno.

Doživite prekid veze kao iskustvo koje vas je naučilo da volite i prihvatite sebe baš takve kakvi jeste - autentični i neponovljivi. Sve to se događa kao pouka i lekcija na životnom putu. Zbog toga ćete uspjeti pronaći nekoga tko vas zaista zaslužuje, nekoga tko će za vas postati ne samo još jedna životna lekcija, već prava ljubav. Netko tko je spreman za to. Onaj koji će ostati. Zauvijek.