Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čiste emocije, prava ljubav: Emocionalnim detoksom do novog životnog stava

Kao što je potrebno pročistiti tijelo od toksina, jednako tako nam je potrebna i emocionalna detoksikacija kako bismo prekinuli začarani krug istovjetnih negativnih reakcija koje nas iscrpljuju. Doznajte kako zaustaviti unutarnju ...

 žena Izvor: Marko Grubišić

Pohranjene stare emocije

Proljetno buđenje novog života, sijanje sjemenki koje će proći dug proces sazrijevanja i rasta kako bi u konačnici dale plodove. Već se uvriježilo da se u ovo vrijeme godine javlja pojačana potreba za detoksikacijom tijela, zaboravljajući pritom da tjelesni toksini nipošto nisu jedino što nas truje i umanjuje kvalitetu našega života. Većina nas u sebi je nagomilala i mnoštvo emocionalnih toksina – potisnutih i pohranjenih starih emocija koje utječu na naše psihofizičko stanje i zdravlje.

Emocionalno pročišćavanje iziskuje znatno veći trud od tjelesnog. Osim u situacijama vrlo snažnih emocija, kad ne možemo suspregnuti izražavanje osjećaja plačem, vikanjem, drhtanjem…, u svakodnevnom životu naša nas psiha štiti od boli i neravnoteže tako što koristi mehanizme potiskivanja emocija koje bivaju pohranjene duboko u nama i obavijene blaženim velom zaborava.

U novu vezu puni boli od stare

Pripremajući se za nova iskustva, na tjelesnoj razini većina nas prirodno i bez razmišljanja čisti sebe i svoju okolinu – tuširamo se prije nego što obučemo svježe opranu odjeću i izlazimo, očistimo kuću kad nam dolaze gosti, a istovremeno ne vodimo računa o tome da se očistimo i emocionalno, već samo gomilamo neriješene emocije – ulazimo u novu vezu još puni boli i zamjeranja prema bivšem partneru, rađamo djecu dok još u sebi nismo iscijelili rane vlastitog odrastanja…

I onda se čudimo zašto nam se u životu uvijek iznova pojavljuju slične teme! Pohranjena će agresija kao magnet u naš život ponovo privući ljutite ljude i situacije, potisnuta tuga zamaglit će naš prozor u svijet i novim iskustvima dodati dobro poznate nijanse tugaljivosti.

Koje su emocije toksične?

Koje su emocije toksične? Emocije koje se vrlo često nazivaju negativnima: ljutnja, tuga, strah i krivnja, same po sebi nipošto nisu loše, one su samo neugodne. Shvatimo li ih kao ono što jesu – feedback mehanizam koji nam osvještava reakcije na unutarnja i vanjska zbivanja – emocije će prirodno jenjavati i ubrzo nestati, poput glasnika koji je prenio svoju poruku i sad može otići. Ono što je toksično i nezdravo za um, tijelo i duh jest održavanje i pohranjivanje neugodnih emocija dulje nego što je potrebno.

Posljednjih desetljeća pojam emocionalne inteligencije uspio se probiti do razine općeg znanja. Ako ništa drugo, barem većina ljudi zna da ona postoji. Emocionalnu inteligenciju ukratko bismo mogli definirati kao sposobnost da osjetimo svoje emocije, prepoznamo ih i izrazimo na prikladan način.

Unutarnju negativnost zamijenite zadovoljstvom

Najnovije