Volim gledati drveće koje mijenja svoje ruho kako prolaze godišnja doba. U jesen lagano listopadno drveće otpušta svoje lišće jer vrijeme je za promjenu. Još jednu. Stabla su mi simbol promjene i kako se sve stalno mijenja. Odnedavno mi je drvo postalo i simbol za postavljanje ciljeva.
Sigurno se pitate kakve veze ima drveće s ciljem?


Budući da ovaj tekst pišem na samom početku prosinca, mjeseca u kojem najčešće donosimo odluke i postavljamo ciljeve, ovaj put slikovito, pomoću drveta, opisat ću vam malu radionicu koju možete sami napraviti i postaviti ciljeve za sljedeću godinu na drukčiji način. Slobodno se kreativno izrazite, nacrtajte korijenje, deblo i granje pa pišite po njima. Tako vaš cilj poprima materijalni oblik i iz vaše glave dolazi na papir te se materijalizira. Stvarate prostor za njegovo ostvarenje, odnosno kreirate njegovu manifestaciju.

NAMJERA NAS POTIČE DA OSTVARIMO CILJ
Kada pogledamo drvo, vidimo deblo, granje, krošnju, iglice, lišće... A ono što ne vidimo je korijenje. Ono je duboko ukopano u zemlju. Bez njega ne bi bilo drveta. Drvo bez njega ne bi živjelo, raslo, bilo stabilno. Korijenje je to koje ga hrani, drži, komunicira s njim i s drugim stablima.
Postavljanje cilja snažna je metoda kada želimo živjeti svoj život na smislen način i sa svrhom. On nam daje smjer kojim se krećemo. Poznat nam je put. Nama je potreban osjećaj da kontroliramo događaje u svom životu kako bismo se osjećali sigurno. Postavljanje cilja jedan je od načina na koje to postižemo.

Sada zamislimo da je naš cilj grana na drvetu. Svaka grana je jedan cilj. Krenuli smo postavljati cilj i počeli smo od grana. Nešto mora podržavati naš cilj. To je namjera koja stoji iza tog cilja. Kako će naš cilj biti održiv, kako će rasti bez korijenja? Namjera je ta koja održava naš cilj i potiče nas da ga ostvarimo.

Prvo odlučite što želite postići sljedeće godine. Vaša je namjera ono što želite i zašto to želite. To je vaše gorivo.
Za sljedeću godinu moja je namjera svakodnevno hodati 45 minuta.
Na primjer, moj cilj za iduću godinu je svaki dan propješačiti 7 kilometara.
Želim imati zdravo tijelo. Puno sjedim pa je, uz vježbanje, mom tijelu potrebno kretanje kako bi ostalo fit za iduće godine. Kada hodam, osjećam se dobro. To je jedan od načina na koji sam prisutna u sadašnjem trenutku i rješavam se stresa koji se nakupio u mome tijelu.


KORACI DO ONOGA ŠTO ŽELIMO
Potom provedite svoj cilj ili ciljeve kroz S.M.A.R.T.:
S (specific, simple) – određen, jednostavan
M (measurable, meaningful for you) – mjerljiv i značajan za vas
A (achievable, all areas of your life) – da ga možemo postići iz sadašnjih vlastitih snaga, njegovo ostvarenje pozitivno utječe na sva područja našeg života
R (realistic, responsible) – da je realan, njegovo ostvarenje pozitivno utječe na ljude u našem životu
T (timed, toward what you want) – vremenski određen i usmjeren na ono što želimo.

Iznimno je važno da je cilj pozitivno formuliran. Tako osiguravate da je vaš cilj (ili ciljevi) podržan od vaših unutarnjih snaga i resursa.

Važno je znati i što učiniti ako mi, primjerice, u nekom trenutku hodanje postane dosadno ili počnem tražiti izgovore da ne idem na hodanje. Tada je vrijeme da napravim reviziju svoga cilja i mogu kreirati neku novu aktivnost oko tog cilja. Na primjer, mogu se upisati na grupno vježbanje, otići na satove plesa ili se uključiti u online trening zumbe – tako i dalje podržavam svoju osnovnu namjeru da imam zdravo tijelo.

Za kraj osigurajte sistem koji podupire vaš cilj. U mom slučaju on uključuje:

  • odjeću (imam tenisice za hodanje)
  • podsjetnik u rasporedu da idem hodati (kada stvaramo novu naviku, važno je da se podsjećamo na nju)
  • osobu koja me podupire (nađite osobu ili grupu koja vas može podupirati te s kojom na kraju mjeseca možete podijeliti što ste napravili).

Na ovaj način svjesno – mindful – postavljamo svoje ciljeve. Realni smo i nježni prema sebi. Ne stvaramo si osjećaj težine, opterećenje da nešto moramo. Primjećujemo radnje prema sebi i misli koje su usmjerene prema toj radnji i prema nama. Prakticiramo mindfulness.

Kako bismo sebe podržali u ostvarenju željenoga, važno je da smo iskreni, dosljedni i nježni prema sebi. U tome nam pomaže ova divna mindfulness meditacija:

Želite li naučiti više o mindfulnessu i kako ga prakticirati u svakodnevnom životu, u tijeku su prijave na Mindfulness Basic Trening.

P. S. Slike svoga drveća slobodno mi pošaljite na mail. Anonimnost je zajamčena.