Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABORAVITE ŠTO SU VAM PRIČALE MAME I BAKE: 10 štetnih mitova o menopauzi koje je razbila znanost

Znanost je opovrgnula ovih 10 mitova o menopauzi u koje brojne žene i dalje vjeruju.

 10 mitova o menopauzi Izvor: Pexels

Menopauza je prirodan i normalan dio života svake žene, baš kao i menstruacija. Javlja se kada žene počnu stariti, točnije, kada im padne razina estrogena.  Bright Side je sastavio popis štetnih mitova o menopauzi koje je znanost opovrgnula i u koje bi žene trebale prestati vjerovati.

1. Menopauzu imate ako imate valunge, slabije pamtite ili se udebljate

Samo zato što neke žene doživljavaju valunge tijekom menopauze, to ne znači nužno da ćete i vi. Zapravo, valunzi ili drugi neugodni simptomi mogu se pojaviti prije menopauze (perimenopauza). Uz to, menopauza ne uzrokuje debljanje i gubitak pamćenja. Vjerojatno ste se udebljali ili zaboravili ključeve od kuće zbog drugih čimbenika i starenja.

2. Menopauza uvijek počinje u 50. godini

Možete dobiti menopauzu s 30 godina, sve ovisi o lijekovima koje možda uzimate, pušite li, nekim operacijama koje ste imali, ali i genetici. Iako je prosječna dob ulaska u menopauzu 51 godina, žene je mogu imati i u 40-ima.

3. U menopauzi više nećete imati grčeve

Neposredno prije menopauze, možete osjetiti bol i grčeve u području zdjelice, čak i kada nemate menstruaciju. Mišićna tkiva su građevni blokovi vaše maternice i mogu se kontrahirati i uzrokovati bol, ali uvijek možete nabaviti grijač za ublažavanje boli. Ako je bol nepodnošljiva, preporučljivo je posjetiti liječnika.

4. Nemoguće je zatrudnjeti uoči ulaska u menopauzu

Što ste stariji, manja je vjerojatnost da ćete zatrudnjeti. Međutim, žene i dalje ovuliraju neposredno prije menopauze, čak i ako im je izostalo nekoliko menstruacija. Dakle, i nakon što navršite 45. godinu trebali biste koristiti kontracepciju.

Trebate biti oprezni jer može trudnoća u kasnijoj dobi može biti opasna, posebno za žene koje boluju od određenih bolesti.

5. Menopauza je bolest

Menopauza nije bolest, već poglavlje vašeg života, baš kao što je pubertet. To je početak druge polovice vašeg života i na to treba gledati pozitivno.

6. U menopauzi ste ako vam je izostalo nekoliko menstruacija

Potrebna je jedna godina bez menstruacije da biste bili sigurni da ste ušli u menopauzu, stoga pričekajte ili upotrijebite kontracepciju kako biste izbjegli trudnoću. Ako ste tijekom jedne godine jedan mjesec dobili menstruaciju, ali ste ih propustili nekoliko tijekom te godine, onda ne možete biti sigurni jeste li zaista u menopauzi.

 10 mitova o menopauzi Izvor: Pexels

7. Simptomi menopauze traju zauvijek

Kada dođete do menopauze, razina estrogena vam opada, a kada se to dogodi, potrebno je neko vrijeme da tijelo navikne jer se sve odvija polako. Općenito, simptomi su najmučniji u početku (prvih nekoliko godina). Mogu trajati oko 4 i pol godine nakon zadnje menstruacije, a najviše 7 godina. Ali baš kao i uvijek, svaka je osoba drugačija i nekima može potrajati kraće.

8. Menopauza uzrokuje depresiju

Velika je razlika između kliničke depresije i promjena raspoloženja kao posljedica menopauze. Klinička depresija je poremećaj i treba ga liječiti, dok je depresivno raspoloženje kada vas muči tuga. Ako vas muče stalne promjene raspoloženja, važno je ovo shvatiti ozbiljno i obratiti se liječniku za pomoć.

9. Nakon što uđete u menopauzu, prekasno je za promjenu životnih navika

Uvijek je važno ostati i biti zdrav, u bilo kojoj dobi. Da biste to učinili, glavni je prioritet unositi dovoljno vitamina D i kalcija, smanjiti konzumaciju alkohola, prestati pušiti te pobrinuti se da vaše mentalno i emocionalno zdravlje budu na pravom putu.

10. Hormonska terapija uzrokuje bolesti srca i rak dojke

Jedan od glavnih razloga zašto su žene protiv hormonske nadomjesne terapije je taj što vjeruju da može uzrokovati rak dojke, bolesti srca ili moždani udar. Međutim, studije su pokazale je da su žene starije od 60 godina zapravo imale velike koristi od hormonske nadomjesne terapije, dok one koje ne uzimaju tu terapiju prije 60. godine imaju veći rizik od razvoja srčanih bolesti.

Izdvojeno za vas...

Najnovije