Nije rijetkost da mnoge žene čvrsto odluče da će početi vježbati, no najčešće od silne želje i entuzijazma jednom kad krenu, odjednom sve (ne)stane. Zašto uopće počinju vježbati i zašto većina ne uspije ustrajati u svom cilju da im aktivnost postane stilom života, otkrila nam je Aleksandra Paurević, prof. kineziologije i Balanced Body instruktorica.

'Žene su različite. Svaka ima svoje motive. Početak vježbanja se najčešće veže uz dvije stvari: prvo je skidanje viška kilograma, a drugo su bolna leđa. A odustajanje se uglavnom događa iz više razloga. Bilo da je to premala motiviranost, preteška ili nedovoljno teška aktivnost, nedostatak napretka, spoznaja da odabrana aktivnost ipak nije ispunjenje snova ili pak nepronalazak sebe u istoj', govori te objašnjava da upravo zato svaka žena treba pronaći onaj sport koji voli, da u dvoranu ulazi sa osmjehom na licu. 'Takav stav uvijek donosi napredak', kazala je.

adidas
Adidas 

Ipak, čak i onda kada stvari teku glatko, dođu 'oni dani u mjesecu' kada mnogima nije ni do čega, a kamoli do vježbanja. Pa kako se uopće 'natjerati' na trening?

'Pretpostavljam da nije lako smoći snage i otići na trening prvi ili drugi dan menstruacije. Moj stav je ipak da potičem žene na dolazak. Neke prihvate, neke nisu za to. I to je u redu, svoga tijela su gospodarice. Ali, na kraju onima koje su bile bude baš drago. Uostalom, brojni su benefiti vježbanja na sam ciklus, kao primjerice smanjenje boli i grčeva, smanjenje nadutosti, eventualne depresije i šanse za istom te općenito promjene raspoloženja, bolji emocionalni stav i držanje', tvri Aleksandra te otkriva kako bismo trebale vježbati kada imamo mjesečnicu.

'Ako se žene ne osjećaju najbolje tijekom prvih dana menstruacije, mogu vježbati kod kuće ili jednostavno otići malo hodati. Sada ima baš jako puno raznoraznih online programa koje mogu pratiti. Ja se konkretno bavim pilatesom i, kako sam rekla i ranije, moje vježbačice treniraju istim intenzitetom kao i u ostalim danima', kazala je te istaknula da na tu priču oko vježbanja za vrijeme krvarenja itekako utječu razne predrasude. 'Najveća zabluda je da se ne smije vježbati za vrijeme menstruacije. Slijedi ta da ne smijemo raditi nikakve inverzije tijela (svijeće, stojevi itd.) pa me tako jedna vježbačica pitala hoće li se ozlijediti ako bude vježbala dok ima ciklus'.
I baš zato ponavlja: 'Apsolutno ne treba izbjegavati nikakve vježbe tijekom menstruacije! Treba otići na trening i odraditi ga! Ako se žena osjeća slabo i nezainteresirano, treba se motivirati i odraditi ga u nekom smanjenom intenzitetu. Krajnji osjećaj sreće će biti puno jači od onog na početku treninga, a to je u konačnici najbitnije.'

adidas
Adidas 

S obzirom na to da se mnoge žene dok imaju mjesečnicu brinu hoće li prokrvariti i hoće li zapravo uspjeti odraditi trening do kraja bez neugodnosti, adidas je kreirao posebnu kolekciju Stay in play. Riječ je o komadima koji ženama pružaju sigurnost pri svakom pokretu pa tako i za vrijeme menstruacije zbog posebno kreiranih zaštitinih slojeva i visoko upijajućih jastučića što imaju neki od odjevnih predmeta u kolekciji. A svi znamo koliko je važna funkcionalna oprema za trening. Ona definitivno može biti jedan od segmenata koji će utjecati na ženinu motivaciju, a onda i na samo vježbanje.

'Vježbanjem žena izgrađuje svoje tijelo na željeni način i čini ga više fleksibilnim, snažnim i funkcionalno sposobnijim za svakodnevni život. Kada žene to u sebi osvijeste, emocionalno postaju samopouzdanije, samodopadnije i puno spremnije za sve životne prepreke. Doći do te točke nije lako, jer se trening prvo treba zavoljeti, treba ga prakticirati redovito i tek tada pomalo dolazi do svih tih zadovoljstava. A kad žena vježba, ona se osjeća dobro u svojoj koži. Kad se žena osjeća dobro u svojoj koži, tada zrači. Vježbanjem će žena poboljšati tjelesnu građu, ukloniti višak masnog tkiva, utjecati na dijelove tijela koje smatra nesavršenima, poboljšati posturu tijela... Bitna je činjenica da se žene koje treniraju brinu i o svojoj prehrani i načinu života. Sve to zajedno daje jedan finiji i zdraviji izgled, izgled zadovoljne žene', zaključuje Aleksandra.

Najnoviju adidas trening kolekciju možete pronaći u Sport Vision trgovinama i online.

* Sadržaj nastao u suradnji sa Sport Visionom