Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VJEŽBE NA 37 STUPNJEVA - ČISTE TIJELO OD TOKSINA, ČINE VAŠU KOŽU LJEPŠOM I OPUŠTAJU: Ovo su dobrobiti hot joge

Autor Vjerna Nevistić

U toplom okruženju disanje nam je dublje, vježbamo pluća šireći ih da prime veću količinu zraka. Kako još hot joga utječe na zdravlje, ali i vitkost doznajte u tekstu zagrebačke instruktorice Vjerne Nevistić

 Vjerna Nevistić Izvor: Božidar Raos

Naziv hot joga odnosi se na vježbanje joge koje se izvodi u zagrijanoj prostoriji. Toplina na kojoj se vježba obično se kreće od ugodnih 37 stupnjeva Celzijusa, a u nekim studijima vježba se i na preko 40 stupnjeva, što je zaista jako vruće i diskutabilno za zdravlje. U svijetu je hot joga vrlo popularna i postoji mnogo varijacija. Jedna od najpopularnijih vrsta hot joge je svakako Bikram yoga u kojoj je temperatura vrlo visoka (41-42 stupnja C) i u svakom studiju vježba se isti slijed od 26 asana koje se ponavljaju 2 puta te dvije pranajame jedna na početku, a druga na kraju sata. Zatim postoje vrste varijacije vinyasa yoge koje se izvode na toplini pa čak i power yoge. Varijacije ovise o instruktoru koji drži hot jogu te o njezinom/njegovom stilu rada. 

 Vjerna Nevistić, joga
Vjerna Nevistić
Izvor: Božidar Raos

U Venus hot yoga studiju u Zagrebu, za sada jedinom takvom u Hrvatskoj, vježba se hatha joga na 37 stupnjeva i oko 40 posto vlažnosti zraka, pri čemu je prostorija prozračena, a tijelo se znojenjem i hladi tako da osjećaj nije ni približan onome kao kad stojimo na zvizdanu i pržimo se na suncu na 37 stupnjeva. Dapače vrlo je ugodan, pogotovo u hladnijim danima. Hatha joga je statičan sustav vježbanja asana (joga pozicija) kojima se obuhvaća cijelo tijelo, od mišićno koštanog sustava, preko unutarnjih organa i žlijezdi sve do nivoa stanice. I nešto dinamičniji stilovi joge također se mogu vježbati na toplini, no poželjno je da se rade kratke stanke u kojima se vježbači odmore i popiju vode. Kao i joga u standardnim uvjetima hot joga pomaže razvijanju snage, fleksibilnosti i mentalne koncentracije, pozicije pomažu čišćenju i revitalizaciji unutarnjih organa, balansiraju hormonalni sustav te potiču mentalnu i emocionalnu mirnoću, no dodaje dobrobitima joge još neke specifične.

Koje su, dakle, dodatne dobrobiti hot joge?

Temperatura u dvorani pomaže kod istezanja, te se znojenjem izbacuju toksini. Detoksifikacija tijela pritom se odvija potpuno prirodnim putem.Smanjuje se otečenost, a koža postaje čista i sjajna. Vježbanje joge na toplini je intenzivan kardio trening, srce tuče brže jer više krvi dolazi do kože i omogućava hlađenje. Prema mjerenjima (Medicine and Science in sport and exercise, svibanj 2014.) srce za vrijeme hot joga sata radi otprilike kao kod brzog hodanja od 5,5 km na sat. U toplom okruženju i disanje nam je dublje te vježbamo pluća šireći ih da prime veću količinu zraka. Tako više opskrbljujemo tijelo kisikom te se osjećamo opuštenije i bez stresa.

 Vjerna Nevistić, joga
Vjerna Nevistić
Izvor: Božidar Raos

Na toplini tijelo brzo dolazi na radnu temperature, puno je pokretljivije i smanjena je mogućnost ozljeda naravno ako se pozicije izvode pravilno i bez prisutnosti boli. Joga kao sustav vježbanja pomaže tijelu da dosegne svoju idealnu težinu kroz određeni vremenski period redovitog čestog vježbanja. Hot joga u tome je još efikasnija. Dok na satu joge s normalnom temperaturom osoba od 73 kg potroši oko 190 kalorija, na hot jogi istog intenziteta i trajanja potroši otprilike 460 kalorija. Za žene visoke otprilike 165 cm i teške 65 kg u studiju smo izmjerili potrošnju između 330 i 350 kalorija za 75 min vježbanja hot joge. Potrošnja kalorija ovisi o tjelesnoj građi i koliko se na satu trudite. Osim postizanja postizanju idealne tjelesne težine joga asane oblikuju tijelo, te ono postaje snažno, pokretljivo i graciozno.

Mnogima već sami ovi uvjeti treniranja zvuče naporno – kamoli da se uz to još i vježba – ali tko se jednom navikne, može računati na niz benefita koji nas čine fokusiranijima, snažnijima, zdravijima i – sretnijima. Ako mislite da vježbanje na toplini nije za vas dajte si 3 do 5 sati i naviknut ćete se na nju. Dugogodišnji vježbači traže i grijalicu više. Tijekom vježbanja, bilo kada možete se leći i odmoriti pa dopustiti toplini da opusti vaše tijelo i um kao u sauna.

Za koga hot joga nije preporučljiva?

Hot joga ne preporučuje se trudnicama, ako prije trudnoće nisu vježbale na toplini, a i ako jesu potrebno je izabrati hot joga satove s blažom temperaturom jer je u trudnoći temperature tijela viša. Za osobe s jako visokim ili jako niskim tlakom te za osobe oboljele od multiple skleroze, raka i astme hot joga nije preporučljiva.

Kako se pripremiti za sat hot joge?

Najbolje je ne jesti 3 do 4 sata prije vježbanja te cijeli dan piti dosta vode. Na satu se nosi lagana i uska odjeća npr. kratke hlače ili tajice i sportski top, jer vrećasta i široka odjeća kada se natopi znojem otežava kretanje i vrlo je neugodna. Na sat je također potrebno ponijeti svoju joga prostirku i ručnik te bocu vode. Satovi su prikladni za svakoga - od potpunih početnika do naprednih vježbača i jogija. Sportaša često biraju hot jogu kao nadopunu svom sportu. 

Nije bitno koliko dobro izvodite joga poziciju niti koliko ste rastezljivi, bitno je da poziciju, ili samo jedan njezin dio, pokušate izvesti potpuno pravilno i tada možete uživati njeno cjelovito dobro djelovanje. Grupe su male, od šest do 12 polaznika, tako da je pristup vrlo individualan i instruktori i instruktorice poznaju mogućnosti i boljke svakog polaznika. Svaki polaznik radi koliko može i bez obzira izvede li samo dio asane ili njenu naprednu verziju svi imaju jednake dobrobiti kad ju izvode pravilno. Vježbanje joge je samo po sebi vrlo ugodno te se na njega lako naviknuti i zadržati jogu kao stalnu aktivnost.

Više informacija potražite na www.venushotyoga.com

Izabrano za vas...

Tagovi

Najnovije