joga hatha
Kristina Lenard joga hatha
Hatha joga

Premda se riječ hatha odnosi na ukupno tjelesno usavršavanje, pročišćavanje i usredotočivanje s ciljem da se tijelo pripremi za meditaciju i ulazak u višu svijest, što predstavlja osnovu filozofije joge, na Zapadu se izraz hatha rabi za stil joge u kojemu se vježbe izvode polagano, nadovezujući se jedna na drugu u opuštajućem ritmu. Cilj ove vrste vježbe je povećanje gibljivosti tijela, jačanje mišića i povećanje snage te istovremeno uklanjanje fizičke i psihičke napetosti, a posljedica toga je duboka relaksacija. Budući da je riječ o umjerenoj fizičkoj aktivnosti, preporučuje se gotovo svima, a posebno početnicima. Mogu je vježbati i mladi i stari, pa čak i oni koji su zbog zdravstvenih problema slabo pokretljivi. Oni pokrete izvode do razine vlastita ograničenja. Znanstveno je dokazan pozitivan učinak ove discipline na srčanožilni, dišni i lokomotorni sustav. Budući da se u ovom stilu uče i specifične vježbe disanja, te upravljanje svijesti prema unutarnjim stanjima, hatha joga se preporučuje i onima koji žive stresno. Naime, otpuštanje fizičke napetosti preduvjet je za mogućnost izvođenja jogijskih vježbi disanja koje energiziraju tijelo i dovode ga u ravnotežu.

Ashtanga joga

Ashtanga zapravo znači osmokraka joga. Vježbanje asana, odnosno položaja, samo je jedan od krakova cjelovitog filozofskog sustava joge.
U današnje vrijeme ova riječ označava jedan od najtradicionalnijih stilova vježbanja koji je istovjetan u cijelome svijetu. Riječ je o vrlo dinamičnoj i zahtjevnoj vještini u kojoj se položaji izvode u neprekidnom slijedu, od tzv. pozdrava suncu, preko stojećih do sjedećih asana. U originalnoj verziji izvođenje ovog zadanog slijeda vježbi traje dva sata, no danas je to svedeno na sat i pol, što je još uvijek vrlo zahtjevno. Između položaja nema zaustavljanja, a s napredovanjem oni postaju sve zahtjevniji. Ashanga se preporučuje potpuno zdravim ljudima, koji su navikli na fizičke napore. Redoslijed izvođenja vježbi uvijek je isti, jer njihovo nadovezivanje ima specifičan utjecaj na tjelesne sustave. Vještina je istovremeno i dinamična i meditativna. Sat ashtange počinje mantrom i završava dubokom relakscijom, što mnogim zapadnjacima ne odgovara. Stoga, želite li dinamičnu tjelovježbu u zapadnjačkom stilu, odaberite neku od izvedenica nastalih na Zapadu poput power joge. Ashtanga je poput meditacije u pokretu, idealna za smirenje, usredotočenje na sebe, za postizanje mira uz istodobnu snažnu fizičku aktivnost.
Najbolja je za razvijanje snage. Pozornost se tu poklanja mišićima ruku i ramena te razvijanju stabilnosti leđa i zdjelice, odnosno onih dijelova tijela koji pridržavaju kralježnicu. PageBreak

joga power
Kristina Lenard joga power
Power joga, dynamic joga

Riječ je o zapadnjačkim izvedenicama ashtanga joge.
Zapadni čovjek, naime, živi ubrzano i često jogu prakticira samo zbog fizičke dobrobiti. Zato su za mnoge na Zapadu tradicionalni stilovi joge bili previše kruti, katkad i dosadni. Tako je nastala power joga. Ona nije ništa drugo nego izvedenica ashtange, samo što u njoj instruktor ima puno veću slobodu. On iz sata u sat mijenja redoslijed zadanih položaja vežući ih u koreografiju, nerijetko ih kombinira s dinamičnom glazbom, a relaksaciju na kraju skraćuje. Ipak, i u izvedenicama se zadržava usklađivanje daha i pokreta, a položaji su potpuno preuzeti iz tradicionalnih stilova. Power joga radi na jačanju i oblikovanju mišića, posebno leđnih i trbušnih, te na snazi. Iako je pojednostavljen oblik tradicionalne joge, i dalje je vrlo zahtjevna, ali i zabavna. U kratkom roku moći ćete izvoditi položaje poput stoja na glavi. Ove izvedenice su svojevrsni free style kada je joga u pitanju.

Vinyasa

Vinyasa sama po sebi nije stil joge, nego sastavni, važan dio tradicionalnih stilova. Ona doslovno znači spajanje daha i pokreta.
Drugim riječima, vinyasa podrazumijeva tečni prijelaz iz jednog položaja u drugi uz specifične metode disanja. No budući da upravo ova sastavnica jogu čini skladnom, noviji pristupi izvlače ovaj element iz konteksta i na njemu temelje vježbanje. Za vinyasu je karakterističan velik broj mekih prijelaza i neprekidnih „koreografija“. U ovom se stilu često kraće ostaje u određenom položaju pa zato tehnika pomalo nalikuje na ples.  „Na satu vinyasa joge tijelo će se zbog neprestanog kretanja vrlo brzo zagrijati, otkucaji srca će postati brži i tada kontrola daha postaje vrlo važna. Kada je tijelo zagrijano, istezanja u sjedećim pozicijama te rotacije i pregibi kralježnice postaju lakši“, objašnjava Snježana. Iako u Hrvatskoj ovaj stil joge nije svuda dostupan, iskusiti ga možete vježbanjem ashtange, budući da je njezin sastavni dio.  Zagrijavanje i kontrakcije mišića u ovom stilu potiču brže izbacivanje toksina iz tijela, a povoljno djeluju i na krvožilni i dišni sustav te gibljivost.PageBreak

joga krya
Kristina Lenard joga krya
Kriya joga

Kriya znači pročišćavajuća akcija. Ona nije sustav vježbanja, već kombinacija jogijskih tehnika za čišćenje uma, tijela i duha.
Stoga će radionice kriyje joge kod raznih instruktora biti drukčije, ovisno o školi kojoj pripada učitelj. Ipak, u jogi se općenito smatra da je dah jedna od najmoćnijih pročišćavajućih tehnika ako ga znamo dobro usmjeriti. Međunarodna udruga Umijeće življenja svoje učenje temelji na takozvanoj sudrashan kriyi, tehnici u kojoj se posebnim ritmovima disanja obnavlja ravnoteža u organizmu, a to se postiže opskrbom svih stanica tijela kisikom i energijom. Polaznici tečaja potvrđuju da redovitim prakticiranjem (15-20 min dnevno) postižu porast fizičke i mentalne energije te bitno bolje međuljudske odnose. Ovaj sustav ne djeluje samo na mentalnoj razini nego omogućuje i fizički boljitak. Istraživanja su pokazala da se redovitim prakticiranjem smanjuje razina kolesterola u krvi, umanjuju problemi sa spavanjem te nestaju simptomi depresije i tjeskobe.


Pranajama

Pranajame su tehnike svjesnog disanja i one nisu poseban stil joge, već sastavni dio svakog od stilova vježbanja.
Međutim, u posljednje vrijeme te se tehnike disanja izdvajaju i mogu se prakticirati neovisno o sustavu asana. Obuhvaćaju različite brzine i dubine disanja, tzv. grleno disanje, pri čemu se uči produbiti dah, do dobro poznate tehnike disanja naizmjence na lijevu i desnu nosnicu. Ne preporučuje se vježbanje pranajama nekome tko nema nikakvog iskustva s jogom. Dobro je pripremiti tijelo vježbama da bismo mogli pravilno izvesti tehnike disanja i da bismo znali kako se one kombiniraju s pokretom. Tehnikama disanja unosi se puno energije u tijelo i valja je znati usmjeriti. Većina ljudi diše vrlo plitko, površno, a učenjem svjesnog disanja možemo potpuno izmijeniti svoje fizičko i psihičko stanje. Kao prvo, povećavamo kapacitet pluća i učimo opskrbljivati organizam s više kisika, te usmjeravanjem pozornosti na disanje vraćamo prisebnost, što je važno oružje protiv stresa. U jogi su pranajame svojevrsna ulazna vrata u meditaciju. Svjesno disanje relaksira, energizira tijelo, pomaže kod respiratornih problema, pa čak i problema s krvnim tlakom.

Partner joga

Ovo je inovativan pristup jogi koji podrazumijeva vježbanje u paru.
Partneri jedan drugome daju podršku što omogućuje da u položaje uđu dublje nego što bi se usudili sami. Vježbanje uključuje pridržavanje i oslanjanje na partnera, što jača međusobno povjerenje, ali i samopouzdanje. Posebna pozornost posvećuje se otvaranju i istezanju područja prsnog koša, što tvrde instruktori, pomaže „otvaranju“ srčanog centra i time izražavanju osjećaja. Dakako, i ovaj pristup polučit će rezultate i na fizičkoj razini. Regulira krvni tlak i jača lokomotorni sustav.