Koraci za prakticiranje Bhramari pranajame

Bhramari pranajama dobila je ime po hinduističkom božanstvu Bhramari, božici pčela. Ime joj priliči, jer lagani zvuk zujanja bhramari daha aludira na zujanje koje proizvode krila pčele.

  1. Sjednite na stolicu, u klečeći položaj ili prekriženih nogu, s izduženom neutralnom kralježnicom. Ova se praksa može raditi i ležeći.
  2. Zatvorite usta i lagano odvojite zube. Postavite jezik na nepce, odmah iza gornjih zuba.
  3. Opcija: Kažiprstima prekrijte ušne kanale i zatvorite oči ili napravite shanmukhi mudru tako što ćete palce staviti preko ušiju i položiti prste ravno na oči i obraze.
  4. Proizvodeći zvuk om izdišite kroz nos.
  5. Udahnite polako kroz nos.
  6. Vježbajte 5 do 15 minuta.

Napomena:

Ova se praksa obično radi s kažiprstima u ušima kako bi se pojačala unutarnja rezonancija zvuka koji odjekuje. Kao alternativu, to se može učiniti pomoću shanmukhi mudre. Shanmukhi mudra znači "pečat sa šest vrata" i kaže se da zatvara šest vrata percepcije (dva oka, dva uha, nos i usta) kako bi se pažnja mogla usmjeriti prema unutrašnjosti. Ova mudra se radi prekrivanjem ušiju palcima dok su prsti položeni ravno na očima i obrazima.

Učinci Bhramari pranayame

  • Povećava proizvodnju dušikovog monoksida 15 puta (povećava kardiovaskularne funkcije; povećava unos kisika, uključujući kisik u mišićima; smanjuje bol u mišićima; smanjuje vrijeme oporavka; smanjuje upalu; jača imunološki sustav; povećava pamćenje i učenje; jača spolnu funkciju i libido)
  • Podržava tamasično stanje (uzemljenje, odmor i oporavak)
  • Povećava parasimpatički tonus (odmor i probava)
  • Suzbija preaktivne misli i zauzet um

Zvuk zujanja koji se pritom stvara 15 puta povećava proizvodnju dušikovog monoksida u usporedbi s normalnim disanjem. Ovo znatno povećanje količine dušikovog monoksida nastaje zbog vibracije zraka, čime se povećava izmjena zraka u sinusima i nosnoj šupljini. Dušikov monoksid je i važan neurotransmiter, ključan za zdravlje. Pomaže kod brojnih fizioloških funkcija, od povećanja primitka kisika i poboljšanja kardiovaskularne funkcije do oporavka nakon treninga. Dušikov monoksid smanjuje upalu, povećava proizvodnju antioksidansa te poboljšava funkciju imunosnog sustava.

Također pomaže u poboljšanju pamćenja, koncentracije i učenja te je važna komponenta u spolnoj funkciji i libidu. Bhramari dah usporava izdah i stvara zvuk na koji će se um usredotočiti, slično poput daha ujjayi. Zvuk zujanja djeluje smirujuće na um, smirujući stalni tok burnih misli.

Bhramari pranajama snažna je tehnika za smanjenje anksioznosti, uznemirenosti i stresa. Umiruje um i usredotočuje naše misli. A ako iz ove prakse uzmemo tehniku zujanja i primijenimo je na druge prakse pranajame, možemo postići mnoštvo koristi od povećanja dušikovog monoksida.

Pročitajte i:

Tehnike disanja: Kako obnoviti energiju dahom?

Moćna tehnika disanja za otpuštanje stresa i tjeskobe

Iskušajte pobjedničko disanje koje pomaže prebroditi životne izazove i transformira karakter

Izvor: mindbodygreen.com