Malo je onih koji se rijetko osjećaju loše, dok motivaciju da odrade sve što trebaju i što su zamislili za taj dan, kreiraju vlastitim navikama i odlukom. Upravo takva je Andrea Solomun, profesionalna plesačica, koreografkinja i suosnivačica kompanije Dance &M, čije razmišljanje definitivno može djelovati motivirajuće na druge.

'Ne znam kad sam zadnji put bila loše. Nekad imam osjećaj kao da sam kontinuirano zadovoljna i ispunjena do te mjere da sve loše što se odvija samo gledam i iz toga crpim znanje, iskustvo i gledam na to kao na izazov iz kojeg rastem iz dana u dan. A to da sam ovako dobro krenulo je radom koji je u bazi imao moje osvještavanje da u životu ne mogu kontrolirati ništa osim načina na koji reagiram na date situacije. Također, zadala sam si svaki dan da odvojim 5 minuta na set vježbi disanja kako ne bih bila u prošlosti ili budućnosti, već tu i sad. Baš zato su mi vježbe disanja neizmjerno pomogle kod kontrole mentalno ili emotivno stresnih situacija', priča Andrea kojoj čak i onda kada nije bila najbolje, ležanje na kauču nikada nije bilo opcija. Svjesna je, kaže da bi to samo blokiralo proizvodnju neurotransmitera i modulatora zaduženih za kemijske procese u koji reguliraju raspoloženje i emotivna stanja, kao i metaboličke procese zadužene za opći performans tijela.

adidas
Adidas 

'Na kraju balade, makar me mentalni bager morao dići, ustat ću i ići barem u šetnju, jer priroda, svjež zrak i sunčeva svjetlost stvaraju kvalitetnu podlogu za izgradnju mene i svih nas u balansirane i funkcionalne ljude za sebe i za druge.'
Jednako tako ležanje za nju nije opcija ni kada ima mjesečnicu. I baš ništa je ne sputava da i za tih dana u mjesecu bude aktivna.

'Kako sam s već s pet godina započela plesati klasični balet, tako je za mene trening i dobivanje menstruacije bio samo jedna od stvari koja se morala uklopiti u moj stil života nikako ga ne remeteći. I zaista svi mi koji smo za životne pozive u datim trenucima u životu imali intenzivnu fizičku aktivnost nismo si dozvolili sputavanje istom. Apsolutno mogu reći da na fizičkoj i psihičkoj razini osjećam promjene jer – hormoni – ali oduvijek mi je bilo jasno da moram pronaći način kako tijekom svih faza ciklusa biti funkcionalna i jednako produktivna na sceni i van nje u privatnom životu. To što krvarim ne smatram razlogom da budem sputana. Čak vjerujem da je to nešto što nama ženama daje određenu dozu senzibilnosti i nevjerojatne moći. Moram priznati da čak nekada imam nevjerojatne nalete snage i sposobnosti za vrijeme ciklusa i vjerujem da to ima razlog i u prioritiziranju zdravog cjelovitog i kvalitetnog života, ali zasigurno ima veze i s genetikom. Ukratko, za vrijeme menstruiranja osjećam se odlično', govori.

adidas
Adidas 

Ipak, tada svoje treninge samo malo promijeni. 'Za vrijeme menstruacije prilagodim jedino tip treninga i njegov volumen. Intenzitet i stres na tijelo ne može biti isti. Tijelu je potreban drugačiji nježniji pristup, uz osluškivanje. Tada, ako je komunikacija kvalitetna, nema granica u tome što će vam sve vaše tijelo dozvoliti. Kako vi njega tretirate tako će vam ono sustavno i vraćati. Naravno, svaka mjesečnica nije ista pa mislim da je poznavanje sebe i svog tijela ključno za procjenu što svakoj ženi individualno odgovara. Svakako mislim da ako netko nema ekstremno obilne menstruacije ili bolne epizode, da je kretanje baš poželjno kako bi metabolizam bio usklađen i protočan.'

A da bi sve teklo bez problema, jako joj je važna i funkcionalna oprema za trening. Upravo onakva kakva je adidas Stay in play kolekcija koja se sastoji od TechFit Period Proof komada. Njihove tajice u sebi imaju posebno kreirane zaštitne slojeve i visoko upijajuće jastučiće te pruža nevjerojatnu sigurnost i zaštitu od curenja pri svakom pokretu.

adidas
Adidas 

'Kao prvo ako niste adekvatno odjeveni za trening koji radite, sve što prakticirate konstantno bude van fokusa jer ćete recimo popravljati tajice koje vas stežu oko struka, spuštati topić koji vam se diže preko grudi, vraćati naramenicu koja staaaalno pada s ramena, navlačiti desnu čarapu koja vam je na pola pete... A ako još uzmemo u obzir da kod menstruacije nikako nije ugodna opcija da prokrvarite van uloška i time tajica, onda je to da je odjeća adekvatno kompaktna i stisnuta od ekstremne važnosti. Neke žene nateknu pa im je isto važno da je odjeća adekvatno čvrsta, ali da ih open ne stišće i nema potrebe da to odjeća dodatno potencira. Sve u svemu – jako je važno u čemu trenirate!', tvrdi Andrea, koja je i isprobala komade iz Stay in play kolekcije, a otkrila nam je i kako izgledaju njezini treninzi dok ima mjesečnicu.

'Primjerice tada sasvim sigurno neću raditi hip thrust sa 60 kilograma, nego ću raditi obični bodyweight ili s manjom kilažom. Ako radim jogu, neću dubiti na glavi i biti u ekstremnim pozicijama kao kad nemam mjesečnicu. Trčat ću normalno, ali možda kraću trasu i sporije ako data mjesečnica to zahtijeva. Jako mi tada paše raditi sve vježbe za stabilizaciju tijela i za jačanje corea pa njih baš uvijek radim, posebno ako imam tenziju ili menstrualne bolove, jer pomognu i isti instant nestanu. Svakako ću treninge poput pilatesa ili mobilnosti raditi potpuno normalno jer su inače, za nekog tko se profesionalno bavi tijelom, treninzi ti koji mom tijelu predstavljaju odmor i pomažu mi u obnovi tkiva i pripremi za teže treninge', govori.

adidas
Adidas 

'I zaista, svako kretanje za mene je vid postojanja. Sve što nas okružuje konstantno se kreće na staničnoj razini pa vjerujem da je jedini vid postojanja u skladu sa svijetom oko mene da se krećem i da u toj fluidnosti nađem balans sebe i svoje okoline. Vježbanje? Vježbanje je samo jedan od mnogo oblika spomenutog kretanja', zaključuje.

Najnoviju adidas trening kolekciju možete pronaći u Sport Vision trgovinama i online.

* Sadržaj nastao u suradnji sa Sport Visionom