Prijelaz u menopauzu može donijeti mnogo izazova, od valunga, promjena raspoloženja do problema sa spavanjem. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Menopause, postoji jedan čin brige o sebi koji žene u menopauzi mogu učiniti kako bi poboljšale kvalitetu sna, piše mbg.

Naime, istraživači su htjeli dublje zaroniti u područje refleksologije i masaže - zanimalo ih je mogu li masaže stopala poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna. Radili su s grupom od 70 Turkinja koje su prolazile kroz menopauzu, od kojih je polovica dobivala masažu stopala svaki dan tjedan dana, a polovica nije. Istraživači su zatim zamolili žene da odgovore na pitanja o svom spavanju i raspoloženju. Nalazi ove studije pokazuju da masaža stopala tijekom menopauze ne samo da vam može pomoći da duže spavate, već i poboljšati raspoloženje. 

Točnije, žene koje su bile na masaži stopala spavale su do sat vremena dulje od druge skupine, a autori studije kažu da su razlike u pospanosti i anksioznosti između dvije skupine bile statistički značajne.

Stephanie Faubion, M.D., MBA, liječnica u klinici Mayo i direktorica u Sjevernoameričkom društvu za menopauzu, objasnila je u priopćenju za javnost: "Ova mala studija pokazuje kako jednostavna, jeftina intervencija kao što je masaža stopala može poboljšati mučne probleme kod žena u menopauzi."

Ne morate ići nigdje kako biste ovo istraživanje primijenili u vlastitom životu - možete si jednostavno pružiti refleksološku masažu stopala ili angažirati partnera da vam pomogne. Refleksologija može biti prekrasan dodatak svakom postojećem ritualu odlaska na spavanje.