Kurkuma, zlatni začin koji se povijesno koristio u ajurvedskoj i kineskoj medicini (u Indiji ga zovu i sveti prah), sadrži brojne bioaktivne spojeve s ljekovitim svojstvima koji se nazivaju kurkuminoidi, a najvažniji je kurkumin. Upravo za njega duhovni učitelj, književnik i endokrinolog Deepak Chopra kaže da je "najviše istražena fitokemikalija s dokazanim kliničkim prednostima". Naime, kurkumin dokazano utječe na jačanje imuniteta, smanjenje upala i boli u tijelu.

''Kurkuma sadrži 2 do 3 posto kurkumina po težini; ostatak kurkume ima malu farmakološku vrijednost'', rekao je Chopra. ''Kurkumin je učinkovit, dok sama kurkuma nije u toj mjeri. Stoga je preporučljivo uzimati kurkumin radije nego kurkumu kako bi se postigao jači učinak na zdravlje.''

kurkuma
Pexels 

Zbog načina na koji tijelo obrađuje kurkumu, najbolje se apsorbira kada se uzima s crnim paprom (kao što je kuhanje s kurkumom). "Kurkuma općenito služi prehrambenim potrebama onih koji teže zdravijem životu'', rekao je Chopra.