Kurkuma, zlatni začin koji se povijesno koristio u ajurvedskoj i kineskoj medicini (u Indiji ga zovu i sveti prah), sadrži brojne bioaktivne spojeve s ljekovitim svojstvima koji se nazivaju kurkuminoidi, a najvažniji je kurkumin. Upravo za njega duhovni učitelj, književnik i endokrinolog Deepak Chopra kaže da je "najviše istražena fitokemikalija s dokazanim kliničkim prednostima". Naime, kurkumin dokazano utječe na jačanje imuniteta, smanjenje upala i boli u tijelu.

''Kurkuma sadrži 2 do 3 posto kurkumina po težini; ostatak kurkume ima malu farmakološku vrijednost'', rekao je Chopra. ''Kurkumin je učinkovit, dok sama kurkuma nije u toj mjeri. Stoga je preporučljivo uzimati kurkumin radije nego kurkumu kako bi se postigao jači učinak na zdravlje.''

kurkuma
Foto: Pexels

Zbog načina na koji tijelo obrađuje kurkumu, najbolje se apsorbira kada se uzima s crnim paprom (kao što je kuhanje s kurkumom). "Kurkuma općenito služi prehrambenim potrebama onih koji teže zdravijem životu'', rekao je Chopra.