Ono što jedemo utječe na naše zdravlje, ali i na zdravlje planeta

Način na koji jedemo promijenio je planet. U ovoj jednostavnoj ideji, o kojoj malo tko od nas razmišlja kad odemo u trgovinu, leži neizmjerna nada u budućnost - ako obratimo pažnju.

Na medicinskom planu velik broj ljudi prihvaća ideju, koja se nekoć smatralo rubnim uvjerenjem, da ste "ono što jedete". Odluke koje danas donosite o tome što jedete imat će ogroman utjecaj na vaše buduće zdravlje. Hrana igra presudan faktor u modernim bolestima životnog stila poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i svih štetnih nuspojava povezanih s epidemijom pretilosti u zemlji.

Sljedeći korak u našoj rastućoj svijesti proširuje se na istu ideju. Sljedeći zalogaj dodaje zdravlju planete Zemlje ili ga gura malim korakom prema pogoršanju. Nesvjesno jedenje štetno je za okoliš. Svjesno jedenje stavlja planet na put obnove i dobrog zdravlja.

Preispitajmo stara uvjerenja

Okoliš možemo izliječiti razmišljanjem od temelja, sasvim doslovno. Zdravlje tla širom svijeta neophodno je za održavanje ravnoteže cijelog planeta. Ova je istina osvanula s porastom riječi "mikrobiom", koja je široko rasprostranjena. Mikrobiom se sastoji od genetskog materijala svih mikroorganizama (bakterija, gljivica i virusa) na određenom mjestu, kao što su ljudska crijeva, tlo, voda ili na koži. Svaki lokalni mikrobiom složeno je povezan s drugim mikrobiomima, povezujući na taj način sve žive organizme.

Nove ideje motivacija su za preispitivanje starih ideja, a to se dogodilo kad se pojavila ideja o mikrobiomima. Evo kratkog popisa mentalnih resetiranja koja su se dogodila:

Stara ideja: Klice su opasne i postoje da bi napadale ljude i da bi se razbolili.

Razmislite: Mikrobiom je izuzetno koristan u održavanju svakog živog bića u zdravstvenom stanju i ravnoteži.

Stara ideja: Klice napadaju tijelo poput neprijatelja izvana.

Razmislite: Tisuće vrsta mikroorganizama nastanjuju tijelo i prisno rade na tome da budemo zdravi, počevši od probave hrane.

Stara ideja: Ljudi mogu dominirati i mijenjati prirodu u skladu s onim što želimo učiniti.

Razmislite: Ljudski opstanak ovisi o tome da ostanemo u ravnoteži s Prirodom, koja je velika podrška i iscjeliteljica.

Ovo posljednje preispitivanje je veliko. Staklenički plinovi rekli su nam da način na koji živimo ima planetarne posljedice. Planetarni biom govori nam isto, i to iz gotovo istog razloga. Industrijalizacija ljudskog života dovela je do viška ugljičnog dioksida u zraku. Industrijalizacija proizvodnje hrane, koja se eksponencijalno povećala diljem svijeta, nastavila je s bezobzirnim zanemarivanjem planetarnog bioma, posebno zdravlja tla.

Ogromna količina hrane uz negativan trend

Evo trendova koji izazivaju najviše zabrinutosti, imajući na umu da ih imamo moć preokrenuti:

  • Široka upotreba antibiotika u domaćih životinja.
  • Smanjenje širokog spektra biljnog svijeta na šačicu prehrambenih usjeva, poput pšenice, riže i soje.
  • Onečišćenje tla velikim brojem kemijskih gnojiva i pesticida.
  • Pretvaranje divljih zemljišta poput kišnih šuma u obrađeno zemljište ili njihovo ogoljavanje za sječu.

S jedne strane ove mjere proizvele su ogromnu količinu hrane i uspostavile lanac dostave hrane koji može prehraniti 7 milijardi ljudi i više. No, kao i kod našeg ugljičnog otiska, istovremeno postoje ogromni nedostaci.

Planetarni biom

Brzina i virulencija širenja novog koronavirusa predstavljaju vrstu drastičnog poremećaja koji se može dogoditi kad jedan mikrobiom u kineskom Wuhanu izađe iz ravnoteže. Bilo je i sličnih opasnosti, posebno izbijanja SARS-a u Aziji 2003. godine i izbijanja ebole 2013. u Africi. Netko je COVID-19 mračno nazvao "početnom pandemijom".

Sada se na industrijskoj razini rješava globalnim programom cijepljenja, ali ne možemo si priuštiti da se vratimo na dvije stare zastarjele ideje, da su mikrobi naš neprijatelj i da bismo se trebali protiv njih boriti sveopćim ratom. Planetarni biom je ono što održava život mikroba u ravnoteži, a priroda je jedina snaga koja je dovoljno velika da odradi posao. Milijardama godina biom koji se sastoji od milijardi vrsta na mikroskopskoj razini postoji u ravnoteži.

Koliko god dugo trebalo, ljudi će naučiti razmišljati o planetarnom biomu. Dio je istog planetarnog razmišljanja koje su motivirale klimatske promjene. Svjesnost je prvi korak ka promjeni, a ovdje se bavimo promjenom vaše svijesti. Ali slijedi akcija. Pojedinačni potrošač drži poluge moći i ako jedete svjesno, gurate sustav opskrbe hranom u pravom smjeru.

Što je svjesna prehrana

Svjesna prehrana podrazumijeva cjelovitu organsku hranu koja se uzgaja lokalno i s brigom za zdrav uzgoj, zdravo tlo i zdravu stoku uzgajanu što bliže Prirodi. Znamo da ovo zvuči kao san. U namirnicama dominira prerađena hrana, kemijski aditivi i svi proizvodi i meso koji u svojoj proizvodnji koriste antibiotike, kemijska gnojiva i pesticide.

Moglo bi se reći, s određenim opravdanjem, da je ravnoteža ono što leži u ravnoteži. Nema razloga zašto bi priroda bila izvor ravnoteže, dok su ljudi uzrok neravnoteže. Ali to je sadašnja stvarnost, baš kao što je namjerno vađenje prirodnih resursa prevladavajući način razmišljanja. Ljudi su briljantni u rješavanju problema. Poznati smo i po tome što čekamo do posljednjeg trenutka prije nego što se suočimo s velikim problemom.

Ono što planetarno pitanje poput bioma ovaj put čini drugačijim jest to što je to stvarno problem svijesti. Ništa poput otkrića penicilina neće uspjeti. Učinit će se samo pomak u svijesti, a takav se pomak događa osobu po osobu dok se ne postigne kritična masa i cijela populacija ne zatraži promjene. Razmislite o ovom trenutku kao prijelomnoj točki u stvaranju. Promjena prehrambenih navika izgleda kao mali korak, ali promjena vaše svijesti ima značajne posljedice.

Izvor: deepakchopra.com