Pri spomenu izraza omega masne kiseline mnogi vjerojatno pomisle na riblje ulje, a ne na proizvode za njegu kože. Vjerojatno već znate da su ove masnoće esencijalne za zdravlje našeg organizma, ali one su jedan od onih jedinstvenih i blagotvornih sastojaka i za ljepotu. Posebno se preporučuje dodati ih u svakodnevnu njegu ako imate suhu, dehidriranu ili reaktivnu kožu.

Osim što se omega masne kiseline prirodno nalaze u organizmu - gdje pripadaju velikoj obitelj lipida - nalaze se i u našoj koži. „Na površini kože dio su zaštitne, hidrolipidne barijere koja prevenira prodor nepoželjnih mikroorganizama pod kožu i održava površinski sloj tena zdravim i vlažnim. Osim toga, lipidi se nalaze i ispod površine kože - u epidermisu - gdje sudjeluju u hidrataciji i fizičkoj zaštiti stanica“, navodi Matea Rožić, savjetnica i edukatorica francuskog brenda Novexpert. Drugim riječima, oni služe kao građevinski blokovi površinskih slojeva kože, stvarajući glatkiji, ujednačeniji, mlađi i zdraviji ten, bez obzira na dob ili tip kože.

Pritom je važno pitanje kako možemo najlakše otkriti da koži nedostaje lipida. „Koža kojoj nedostaje omega masnih kiselina izgleda isušeno, ljuskasto i prerano ostarjelo jer manjak lipida vodi transepidermalnom gubitku vlage. Takva koža može biti i sklonija psorijazi te atopijskom dermatitisu“, odgovara stručnjakinja.

No nisu svi lipidi jednaki. Dijele se na zasićene i nezasićene masne kiseline, a potonje se još popularno nazivaju posljednjim slovom grčkog alfabeta. Od osam dragocjenih omega koje postoje, njih čak pet blagotvorno djeluju na kožu. Premda se u beauty industriji najčešće koriste omega -3, -6 i -9, a mnogo rjeđe -5 i -7, svaka je od njih jedinstvena i potrebna koži. „Omega-3 masne kiseline umiruju kožu, omega-5 obnavljaju i zacjeljuju, omega-7 pomlađuju potičući sintezu kolagena, dok ju omege -6 i -9 štite i njeguju“, navodi Rožić.

Poznato je da se od 40-e godine razina omega u koži prirodno smanjuje. Usto, većina nas prehranom ne unosi dovoljno zdravih masnoća, a tu je i cijeli niz ostalih čimbenika - vanjskih i unutarnjih - koji nisu prijateljski naklonjeni prema našim lipidima. „Kroničan stres može smanjiti razinu omega za 55 posto, a pušenje za 81 posto“, ističe stručnjakinja dodajući i da prekomjerno sunčanje, zagađen zrak, vjetar, hladnoća i temperaturne razlike smanjuju prirodnu razinu blagotvornih masnoća u našoj koži.

beauty omega masne kiseline
Pexels 

Kako omege dodati u beauty rutinu i vratiti koži vlagu i mekoću? Možete ih potražiti u proizvodima u čijim je formulama mješavina različitih masnih kiselina ili biljnih ulja koja su prirodni izvori pojedinih omega masnih kiselina. Primjerice, Sacha Inchi i laneno ulje izvor su su omega-3, nar omega-5, noćurak, suncokret i sezam omega-6, pasji trn jedini je izvor omega-7, a ulja orašastih plodova omega-9 masnih kiselina. Ova ulja možete koristiti umjesto hidratantne kreme ili uz hidratantne kreme za dodatnu vlagu.

Kako bi koža dobila još više zdravih masnoća, ne bi bilo naodmet dva puta tjedno dodati losos, srdelu ili skušu u prehranu, matovilac ili špinat začiniti maslinovim ili uljem repice, a za užinu grickati orahe, lanene sjemenke ili pinjole. Prehranu koja nije uravnotežena dobro je upotpuniti prirodnim dodacima prehrani kao što su ulje boražine, noćurka, pšeničnih klica ili crnog ribiza. Da bi ten bio što zdraviji, blistaviji i mladolikiji, valjalo bi izbjegavati cigarete, a stres smanjiti omiljenom sportskom aktivnošću, jogom ili meditacijom.

Proizvodi:

Booster serum sa 5 Omega, 425 kn, Novexpert

Booster serum sa 5 Omega, 425 kn, Novexpert
PR Booster serum sa 5 Omega, 425 kn, Novexpert


Ulje za čišćenje lica Omega-9, 315 kn, Elemis

Ulje za čišćenje lica Omega-9, 315 kn, Elemis
PR Ulje za čišćenje lica Omega-9, 315 kn, Elemis


Čisto ulje ploda pasjeg trna, 110 kn, The Ordinary

Čisto ulje ploda pasjeg trna, 110 kn, The Ordinary
PR Čisto ulje ploda pasjeg trna, 110 kn, The Ordinary


Black Rose Precious Face Oil, 1539 kn, Sisley

Black Rose Precious Face Oil, 1539 kn, Sisley
PR Black Rose Precious Face Oil, 1539 kn, Sisley


Oils of Life Intensely Revitalising Facial Oil, 425 kn, The Body Shop

Oils of Life Intensely Revitalising Facial Oil, 425 kn, The Body Shop
PR Oils of Life Intensely Revitalising Facial Oil, 425 kn, The Body Shop