Kockice i okruglice prepune nutrijenata

Za razliku od uobičajenih suplemenata u kapsulama, tabletama i prahovima, novi dodaci prehrani izgledaju slasno. Svojevrsni zalogajčići nalik na praline potpuno su načinjeni od cjelovitih prirodnih namirnica (npr. voće, sjemenke, alge, aromatično bilje), i to u kombinacijama koje osiguravaju preporučenu dnevnu količinu određenih vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Proizvođači – među kojima prednjače američki Rootless i GEM – tvrde da organizam bolje iskorištava takve pripravke nego one konvencionalne, uz napomenu da i zalogajčiće treba uzimati u malim dozama jer nisu namijenjeni održavanju sitosti, nego isključivo poboljšanju nutritivnog statusa.

ROOTLESS DAILY BITES
rootless Rootless Daily Bites s cjelovitim namirnicama i naglaskom na unos potrebnih vitamina i minerala

Vege alternative morskim plodovima
Prema procjenama Ujedinjenih naroda, 90 posto ribe i morskih plodova koristi se u golemim količinama pa su mnoge vrste ozbiljno ugrožene prekomjernim izlovom. Velik je problem i zagađenje mora, a posljedica je što i sama riba na tanjur dolazi onečišćena. S druge strane, sve više ljudi okreće se vege prehrani, ali mnogi i dalje žele jela koja izgledom i okusom podsjećaju na morske plodove. Stoga se na svjetskom tržištu događa veliki bum biljnih inačica tunjevine, lososa, škampa, kavijara... Vjerne imitacije fileta, popečaka, sushija, umaka i drugih specijaliteta temelje se ponajviše na mahunarkama poput soje i slanutka – u raznim kombinacijama s bambusom, gljivama, rajčicom, rotkvicom... te algama za morski okus.

Kava s manje kofeina i gljivama

Prema izvješću jedne od vodećih svjetskih agencija za istraživanje trendova Mintel, sve popularnija vrsta kave je laurina koja prirodno sadrži manje kofeina od uobičajenih vrsta arabica i robusta, a navodno pruža dugotrajniji osjećaj energije, bez uspona i padova koje izaziva veća količina kofeina. Pojavile su se i nove zamjene za kavu – yaupon (sjevernoamerička vrsta božikovine) i amazonska guayusa. Riječ je o biljkama koje su tisućljećima koristili drevni američki narodi, a sada se iznova otkrivaju kao inačice s nižim udjelom kofeina, a višim udjelom blagotvornih antioksidansa (za guayusu kažu da ih sadrži dvostruko više nego zeleni čaj).
Brzorastući trend je i obogaćivanje uobičajenih vrsta kave neobičnim dodacima, počevši od gljiva koje se na Dalekom istoku od davnina koriste za ljekovite pripravke (npr. chaga, reishi, kordiceps, lavlja griva). Dodavanjem gljiva u prahu navodno se smanjuje mogućnost nepovoljnih nuspojava kofeina (drhtavica, nemir, glavobolja), a dobiva se više hranjivih tvari, što povoljno utječu na energiju i raspoloženje.