Menopauza je period života kada se žene suočavaju s brojnim neugodnim simptomima poput valunga, pojačanog znojenja, debljanja, nagle promene raspoloženja, problema sa zdravljem kostiju, itd. Hormonske promjene mogu značajno utjecati na tijelo i zato je važno obratiti pažnju na razinu vitamina i minerala koji su ženama potrebni.

Ruska nutricionistkinja Elena Solomatina otkrila je unos kojih vitamina se mora kontrolirati nakon 50. godine kako bi se održala ljepota i zdravlje. Kao jedan od najvažnijih vitamina tijekom menopauze navela je vitamin D. Prema njenim riječima, ovaj vitamin pomaže u kontroli apsorpcije kalcija, što je neophodno za smanjenje rizika od razvoja osteoporoze i normaliziranje rada imuniteta koji s godinama može oslabiti. Vitamin D je također potreban za ublažavanje razdražljivosti i poboljšanje raspoloženja.

"Kada dođete u menopauzu, raspoloženje se često mijenja: žena doživljava nagle hormonalne promjene, što može uzrokovati razdražljivost i depresivno raspoloženje. Često se razdražljivost javlja zbog nedostatka vitamina D. On je odgovoran i za naše raspoloženje", objasnila je nutricionistkinja i savjetovala da žene jedu više masne ribe koja je bogata ovom hranjivom tvari. Također, izlaganje sunčevim zrakama je najbolji izvor vitamina D, ali najbolje je da se sunčate u ranim jutarnjim satima ili popodnevnim kada je razina UV zračenja niska.

Starijim ženama potreban je i vitamin C. Prema riječima nutricionistkinje, taj je vitamin uključen u sintezu kolagena, koji poboljšava cirkulaciju krvi i pozitivno utječe na stanje kože i krvnih žila. Vitamin C možete dobiti iz kivija, citrusnog voća i paprike.

Vitamin A, koji se nalazi u žumanjcima, maslacu, mrkvi i bundevi, pomoći će u normalizaciji funkcioniranja imunološkog sustava i ubrzati regeneraciju kože i sluznice. Za normalan metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata i razvoj kognitivnih sposobnosti potrebno je održavati stabilnu razinu vitamina B12, istaknula je nutricionistkinja. Ovaj vitamin se dobiva iz proizvoda životinjskog podrijetla ili dijetetskih suplemenata.

Prehrana je ključ zdravlja, zato pažljivo unosite vitamine i minerale u vaš organizam na prirodan način, putem svježeg voća i povrća, kao i ribe i nemasnog mesa. Fizička aktivnost je jednako važna u menopauzi. Ne morate raditi naporne kardio treninge ili provoditi sate u teretani, možete vježbati pilates ili jogu, šetati kroz prirodu, plivati... Izaberite vrstu aktivnosti koji vam najviše odgovara, uživajte u njoj te očuvajte zdravlje i vitalnost.