Premda i neke prirodne namirnice mogu prouzročiti pojačano stvaranje plinova u probavnom sustavu (primjerice, grah, grašak, kupus, sirovi luk), nadutost se ponajprije javlja zbog industrijski prerađene hrane prepune šećera, masnoća i soli; kruha i tjestenine od bijelog brašna; prženih i jako začinjenih jela; gaziranih i alkoholnih pića... Također se probava često poremeti zbog preobilnih, neredovitih i(li) kasnovečernjih obroka.

Pojava „balona“ i težine u trbuhu može biti praćena glasnim kruljenjem i „pretakanjem“, što izaziva osjećaj nelagode i srama u društvu. Mnogi posežu za lijekovima protiv nadutosti, no to je samo privremeno olakšanje jer ne rješava uzrok nego posljedicu. Ponajprije treba rasteretiti probavu:

• Sjedilački način života doslovce uzrokuje zastoje u crijevima, stoga se svakodnevno krećite najmanje jedan sat – najpoželjnije su umjerene i postojane aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom, plivanja, joge, pilatesa...
• Nadimanje može biti izazvano i prebrzim jedenjem ili govorenjem pri čemu osoba guta veće količine zraka nego inače. U tom slučaju treba naučiti pravilno disati i temeljito žvakati.
• Jedite što više prirodnih, cjelovitih namirnica i pijte čistu vodu te nezaslađene biljne čajeve, a s kavom budite vrlo umjereni.
• Poželjno je uzimati fermentirane mliječne proizvode (npr. kefir i acidofil) jer sadrže probiotike koji uravnotežuju probavu.
• Tekućinu pijte 20 do 25 minuta prije obroka ili sat vremena nakon obroka, a ne uz obroke.
• Protiv nadutosti odlično pomaže ljekovito bilje koje potiče rad jetre i žuči: koromač, cikorija, maslačak, kopriva, metvica, kopar, mažuran, miloduh (sipan), majčina dušica... Savjetujte se s fitoterapeutom što bi vam najbolje odgovaralo.
• Nadutost može biti znak pomanjkanja enzima potrebnih za probavljanje laktoze i fruktoze te može upozoravati na celijakiju ili na poremećaje u radu jetre i žuči. Nadutost praćena čestim bolovima u trbuhu i proljevom mogući je simptom upalnih bolesti crijeva ili pak može biti nuspojava primjene raznih lijekova. Stoga svakako otiđite liječniku da biste otkrili točan uzrok nadutosti.

Problem nadutosti može se riješiti povoljnim kombiniranjem namirnica. Naime, hrana se svrstava u određene grupe, ovisno o tome kakve sastojke sadrži i kako se probavlja.

1. grupa su proteini – meso, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, jaja, orašasti plodovi.

2. grupu čine ugljikohidrati tj. žitarice i proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, pahuljice, brašno itd.) te škrobno povrće (krumpir, jam, kukuruz šećerac).

3. grupa uključuje salate, povrće bez škroba, korjenasto povrće, sjemenke, začine i začinsko bilje, ulja od orašastih plodova i sjemenki.

4. grupa – voće – zasebna je kategorija jer se probavlja najbrže od svih namirnica.

Prvu i drugu grupu hrane nije dobro jesti zajedno jer to ometa probavu uzrokujući nadimanje i druge tegobe. Treća grupa može se kombinirati s prvom ili drugom grupom. Četvrta grupa, odnosno voće treba se uvijek jesti zasebno barem 30 minuta prije ili nakon ostalih grupa.

Mahunarke sadrže znatne količine škroba i proteina, pa ih je naizgled teško svrstati u određenu grupu, no škrob je dominantna sastavnica većine mahunarki (osim soje i bijeloga graha) pa mahunarke uglavnom možete kombinirati sa žitaricama i salatama, odnosno povrćem. Poželjne su kombinacije i žitarice s povrćem, tjestenina s povrćem te riba ili meso s povrćem.