Većina ljudi ne razumije koliko hrana može utjecati na njihovo raspoloženje. Kako kofein može poboljšati koncentraciju i budnost, tako neke namirnice mogu smanjiti depresiju, anksioznost i stres. Zbog toga je konzumacija nutritivne hrane jednako važna za vaše mentalno zdravlje kao i prakticiranje joge, trčanja ili dizanja utega.

U nastavku, donosimo vam popis namirnica za koje je znanstveno dokazano da smanjuju anksioznost.

1. Šparoge

Šparoge su jedna od najzdravijih biljaka na svijetu za liječenje reume, infekcija mokraćnog sustava i hormonske neravnoteže kod žena. Također je prirodni antidepresiv. U jednoj studiji; istraživači su štakorima davali različite doze ekstrakata šparoga kako bi testirali njihovu učinkovitost. Kasnije su svi štakori prošli kroz dva testa naučene bespomoćnosti koji su dizajnirani da ih učine depresivnima. Štakori koji su dobivali šparoge imali su blage simptome depresije u usporedbi s grupom koja nije primala.

2. Hrana bogata vitaminom B-12

Studije pokazuju da nedostatak vitamina B uzrokuje depresiju, kognitivno oštećenje i demenciju. U vašem tijelu postoji nešto što se zove ciklus metilacije. To je proces u kojem se hranjive tvari iz hrane pretvaraju u energiju. Nažalost, nedostatak vitamina B, posebno B-12, inhibira ciklus metilacije pa bez njih vaša energija opada, a raspoloženje se mijenja. Primjeri hrane bogate vitaminom B-12 su jaja, jogurt, riba, školjke, škampi, kamenice i obogaćene žitarice.

3. Špinat

Špinat je jedna od namirnica za koju je dokazano da pomaže u smanjenju tjeskobe. Jedna šalica špinata ima 157 mg magnezija što čini 40% vaših dnevnih potreba. Magnezij je mineral odgovoran za više od 300 biokemijskih funkcija u tijelu, uključujući regulaciju kortizola i snižavanje krvnog tlaka. Prema studijama, niži unos magnezija može biti povezan s depresijom i promjenama raspoloženja.

4. Avokado

Kalij je važan za ograničavanje nuspojava natrija. Kada jedete previše soli i hrane bogate natrijem, vaši bubrezi sprječavaju oslobađanje vode iz tijela i vaš krvni tlak raste. Studije također vjeruju da je nizak kalij uzrok mnogih simptoma depresije i može pogoršati vaše raspoloženje, zbog čega morate jesti avokado. Ova namirnica bogata i kalijem i magnezijem pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje. Jedan avokado osigurava 15 odnosno 16 posto vaših potreba za magnezijem i kalijem.

Koje namirnice pomažu kod anksioznosti
Pexels 

5. Tamna čokolada

Pola pločice tamne čokolade svaki tjedan štiti sportaše od ozljeda, upala i kardiovaskularnih bolesti. Tamna čokolada također može poboljšati vaše raspoloženje, a znanstveno je dokazano da smanjuje i anksioznost. U jednoj studiji, istraživači su mjerili kognitivne performanse i stanja raspoloženja 72 sudionika koji su konzumirali tamnu čokoladu svaki dan tijekom mjesec dana. Iako nije utjecala na kognitivne sposobnosti, otkrili su da je tamna čokolada značajno povećala smirenost i zadovoljstvo sudionika.

6. Nemasni mliječni proizvodi

Nakon proučavanja 1000 sudionika, japanski tim sa Sveučilišta Tohoku otkrio je da redoviti konzumenti nemasnih mliječnih proizvoda pokazuju manje znakova depresije i anksioznosti od svojih vršnjaka. Obrano mlijeko i jogurt su dobri jer su bogati vitaminom B-12, za kojeg smo već spomenuli da njegov manjak uzrokuje depresiju. Jedna šalica obranog mlijeka ima 18 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom B12, a također je bogato kalcijem i antioksidansima.

7. Hrana koja podiže razinu BDNF-a

Neurotrofični faktor koji potječe iz mozga (BDNF) je protein koji ima mnoge dobrobiti za vaš mozak. Nedavne studije hvale BDNF zbog njegovih antidepresivnih učinaka i sposobnosti poboljšanja kognicije i dugoročnog pamćenja. Aktivirajući se u hipokampusu, cerebralnom korteksu i bazalnom prednjem mozgu, BDNF ublažava depresiju i odgađa Alzheimerovu bolest popravljajući oštećene moždane stanice. Nizak BDNF također je povezan s kroničnom upalom koja je – prema liječnicima – početak svih većih bolesti.

Dakle, kako možemo povećati razinu BDNF-a u mozgu? Odgovor je jednostavan: unosite dovoljno Omega-3 masnih kiselina jedući skušu, losos, kamenice, sardine, chia sjemenke, orahe ili inćune. Oni će obaviti posao.

Izvor: Purpose fairy