Zdrava prehrana nije toliko komplicirana kao što možda mislite. No znate li što ona podrazumijeva? Odricanja će biti, no ona nipošto neće biti komplicirana i teška kako vas možda plaše. Vjerujte nam te pročitajte nekoliko načina kako da si olakšate put prema ljepšem i zdravijem tijelu te većoj sreći i zadovoljstvu.

Kuhajte svježe namirnice i izbjegavajte prerađenu hranu
Sve što dolazi u pakiranjima, od brze do smrznute hrane, puno je kalorija, soli, a vjerojatno i kemikalijama. Svježa hrana neka čini najveći dio vaše prehrane, jer tako ćete najbolje znati što točno unosite u svoje tijelo.

Sastavite popis namirnica
Umjesto besciljnog lutanja po trgovini razmišljajući što biste mogli jesti sljedećih dana, razmislite o tome kod kuće i sastavite popis namirnica. To će vas sprječiti da kupujete nezdrave namirnice koje vam ne trebaju, a i manje ćete potrošiti. Bonus savjet: nemojte ići u trgovinu gladni!

Budite realni
Ako mijenjate način prehrane, jako je važno da bude realni u pogledu vojih ciljeva i očekivanja. Nemojte ulaziti u taj proces očekujući da ćete odmah promijeniti sve! Možda će vam trebati malo više vremena da se prilagodite i sasvim je u redu ako ne jedete super zdravo koji dan. Sve je u ravnoteži, a ne pritisku "savršenstvu". Zato, prvo krenite s manjim ciljevima.

Zdrava prehrana može biti vrlo jednostavna
Unsplash 

Uklonite nezdravu hranu iz kuhinje i smočnice

Jedan od načina kako da jedete zdravo jest da izbacite nezdrave namirnice iz kuhinje. A ako živite s nekim tko ne pazi toliko, zamolite da sakrije slatke grijehe na mjesto koje nećete pronaći. Ako je u vašem frižideru zdrava hrana, veća je vjerojatnost da ćete zdravu hranu unijeti u svoje tijelo.

Jedite puno proteina i vlakana
Proteini i vlakna hrana su zbog koje ćete se osjećati sito duže vrijeme. Ako jedete obroke i grickalice prepune ovih sastojaka, manja je vjerojatnost da ćete ostatak dana posezati za nezdravom hranom. Jaja, nemasno meso, perad i grah veliki su izvori bjelančevina. Voće, povrće i orašasti plodovi mogu vam dati potrebna vlakna.

Počnite raditi zdrave grickalice
Proteinske pločice iz vlastite kuhinje, sirova mrkva ili štapići celera s humusom, grčki jogurt s bobičastim voćem, smoothie s puno povrća ili voća, ali bez dodanog šećera, puding s chia sjemenkama... Sve to možete pripremiti unaprijed i imati pri ruci kad god vam krenu napadaji gladi. Također, ako ste u mogućnosti odvojiti dio doručka ili ručka i ostaviti u hladnjaku za kasnije - još jedna odlična stvar za dane kada ćete biti gladni, a u velikoj gužvi, kako biste smanjili vjerojatnst da posegnete za nečim brzim i nezdravim.

Zdrava prehrana za početnike
Unsplash 

Napravite male, zdrave zamjene

Pecite umjesto da pržite s puno ulja. Ako jedete salatu, napravite manje kremasti preljev. Umjesto majoneze za sendvič, isprobajte pasirani avokado. Umjesto običnog maslaca, isprobajte njegovu pročišćenu verziju, ghee, koji može zamijeniti i ulje. Ovo je zdravija verzija utoliko što ima manje mliječnih proteina i čišći je.

Jedite sporije, s manjih tanjura i samo onu hranu koja vam je ukusna
Kad jedete polako, brže ćete se osjećati sitima i općenito je takvo konzumiranje hrane više zadovoljavajuće. I kontrola porcija je jako bitna, posebno ako vam je cilj mršavljenje, jer čak ni zdrava hrana nije dobra u prevelikim količinama. Kako biste bili sigurni da jedete pravu količinu, obroke servirajte na manjim tanjurima. Ako koristite veliki tanjur s malim obrocima, moglo bi vam se učiniti da ne jedete dovoljno i možda se nećete osjećati zadovoljno! Posljednje, ali ne i manje važno: izbjegavajte hranu koju ne volite, čak i ako je ona jako zdrava. To što ste se odlučili zdravije hraniti, ne znači da više ne možete uživati u hrani. Tako ćete samo još više žudjeti za nezdravim namirnicama.

Izaberite vodu i nezaslađene čajeve
Izbacivanje gaziranih i slatkih pića prva je promjena koju trebate napraviti, jer su prepuni kalorije i šećera. Ako ih redovito konzumirate, krenite s manjim promjenama, a zamijenite ih vodom i nezaslađenim čajevima. U vodu možete ubaciti, limun, đumbir, krastavce, mentu i slično, ako vam teže ide konzumacija te uvijek imajte bočicu pored sebe. Također, ponekad možete pomisliti da ste gladni, dok ste samo zapravo žedni, pa će vas ta ista bočica spasiti nepotrebnog grickanja.

Fokusirajte se na kvalitetu hrane, a ne kalorije

Brojanje kalorija čini prehranu kompliciranijom i nije nužno najzdraviji način pristupa. Nešto što ima manje kalorija može imati više šećera, soli ili nezdravih masti nego namirnice s više kalorija i boljom nutritivnom vrijednošću. Usredotočite se na kvalitetu hrane, odnosno konzumiranje svježe umjesto prerađene hrane.

Ne preskačite obroke
Ako i dalje mislite kako činite uslugu svom tijelu kad preskačete obroke - prestani s tom lošom navikom. U tim trenucima vaše tijelo prelazi u način preživljavanja, što može uzrokovati usporavanje metabolizma, dovesti do osjećaja umora i iritacije, a kad odlučite jesti, bit ćete toliko gladni da ćete pojesti sve što vam se nađe pod rukom. Umjesto preskakanja obroka, pokušajte imati nekoliko malih obroka tijekom dana, dva-tri sata. Neka svaki obrok bude pun povrća, vlakana i proteina kako biste bili siti.

Kruta hrana neka vam bude važnija od tekuće
Dobro razmislite prije nego svaki dan doručak zamijenite zelenim smoothiejem. Naravno, taj smoothie mogao bi biti prepun zelenila bogatog vlaknima, voća i nekih uistinu izvrsnih dodataka prehrani, ali jednostavno vas neće zasititi na isti način kao hrana koju je potrebno žvakati. Žvakanje hrane zapravo čini da se osjećate sito. Kad popijete svoj obrok, ne osjećate se toliko zadovoljno, a veća je vjerojatnost da ćete kasnije pojesti više. To ne znači da morate zbaš uvijek izbjegavati zdrave smoothieje, već da ih odaberite kao međuobrok, a ne kao puni obrok.

POČASTITE SE!
Zdrava prehrana nipošto ne znaći odricanje od svega što volite. Dopustite si pokoji nezdravi obrok, jer ravnoteža je ključ uspjeha. Ako se ponekad počastite nečim nezdravim, ostatak vremena bit ćete bolji u zdravijoj prehrani!