1. Voće i povrće jarkih boja

Istraživanja sugeriraju da oni koji jedu više voća i povrća imaju tendenciju da žive duže od onih koji to ne čine, zbog hranjivih sastojaka koje sadrže. Iako je sve voće i povrće dobro za vas, proizvodi jarkih boja posebno su korisni jer prirodni pigmenti koji im daju boju mogu pomoći i u prevenciji raka.

Ljudi iz Okinawe - za koje se slovi da imaju najdulji životni vijek na svijetu i koji imaju nisku stopu bolesti srca i raka - imaju prehranu bogatu voćem i povrćem, posebno tamnozelenim i žutim sortama. Njihova prehrana sadrži velike količine batata, koji jedu u zamjenu za rižu.

2. Tamna čokolada

Dobre vijesti za čokoholičare - čokolada vam može pomoći da živite duže! Kakao zrna prepuna su antioksidansa za koje su studije utvrdile da mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti - najvećeg ubojice u zapadnom svijetu.

To je možda razlog zašto je Jeanne Louise Calment, koja je živjela ukupno 122 godine i 164 dana (najstarija provjerena dob bilo kojeg čovjeka ikad), svoje dobro zdravlje svela na redovnu konzumaciju čokolade.

Međutim, prije nego što se opskrbite čokoladicama, vrijedi imati na umu da je jedna kockica dnevno dovoljna da poboljša vaše zdravlje. Također, pripazite da odaberete čokoladu s više od 70 posto kakaa jer sadrži više flavonoida i manje šećera.

3. Masna riba

Ljudi u Japanu imaju najdulji životni vijek na svijetu, što se možda svodi na njihovu tradicionalnu prehranu koja sadrži puno ribe. Odabir ribe umjesto mesa ne samo da smanjuje rizik od mnogih zdravstvenih problema povezanih s crvenim mesom, poput srčanih bolesti, već je masna riba poput lososa, skuše, srdele i pastrve poznata po svojim zdravstvenim blagodatima.

Masna riba dobar je izvor vitamina A i D koji su dobri za imunološki sustav. Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, oštećenja mozga i moždanog udara.

Znanstvenici su također otkrili da je DHA (dokozaheksaenojska kiselina) u ribi ključ za borbu protiv Alzheimerove bolesti. DHA usporava napredovanje Alzheimerove bolesti, čineći ovo ključnim sastojkom za zdrav mozak, a u konačnici i za zdraviji način života.

4. Zeleni čaj

Još jedna od glavnih sastojka japanske prehrane, zeleni čaj može se pohvaliti impresivnim nizom zdravstvenih blagodati, pomažući poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, regulaciji krvnog tlaka, jačanju imunološkog sustava i snižavanju kolesterola.

Studije su čak sugerirale da pijenje zelenog čaja - koji je bogat flavonoidima koji jačaju zdravlje - može vam pomoći smanjiti rizik od raka. Nalazi istraživanja objavljeni u Journal of American Medical Association čini se da podupiru ove zdravstvene tvrdnje.

Naime, japansko istraživanje s više od 40.000 sudionika otkrilo je da su oni koji su pili pet ili više šalica zelenog čaja dnevno imali 16 posto manju smrtnost od onih koji su pili jednu šalicu dnevno tijekom 11 godina.

5. Maslinovo ulje

Mnogi se od nas drže podalje od masti i ulja u želji da ostanu fit i zdravi; međutim, 'dobre' mononezasićene masti, koje se nalaze u maslinovom ulju, zapravo su ključne za dobro zdravlje.

Studije su otkrile da redovita konzumacija maslinovog ulja može smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti zbog visokog sadržaja mikroelemenata nazvanih fenoli koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Ulje je također glavni sastojak zdrave mediteranske prehrane, za koju studije pokazuju da vam može pomoći da živite duže.

Istraživanje je pokazalo da oni koji slijede ovaj plan prehrane imaju 20 posto veće šanse za dulji život, dobivajući procijenjeni prosjek od dvije do tri godine.

6. Češnjak

Čini se da se pojavljuje sve više dokaza da od mnogih spojeva koji se nalaze u češnjaku, njih 10 pomaže u borbi protiv raka.

Češnjak također sadrži spojeve koji poboljšavaju imunitet i pomažu u razgradnji tvari koje uzrokuju rak. Primjerice, dialil sulfid, sastojak češnjaka, poznat je po svojoj sposobnosti da razgrađuje kancerogene tvari u tijelu, koje su mogle dovesti do raka da nisu bile uništene.

Prema istraživanjima, ljudi koji redovito konzumiraju češnjak suočavaju se s pola rizika od raka želuca od onih koji ga jedu malo ili nimalo.

7. Brusnice

Trebalo bi dugo vremena da nabrojimo brojne zdravstvene prednosti brusnice, ali ukratko, ovo sićušno voće spašava život kada je u pitanju naše zdravlje.

Doista, mala brusnica puna je antioksidativnih, protuupalnih, antibakterijskih i imunoloških učinaka, kao i puna fitonutrijenata.

Što više fitonutrijenata imamo u tijelu, to je veća zaštita. Štoviše, fitokemikalije koje se nalaze u ovom crvenom voću i njegovim bobicama pomažu u borbi protiv molekula koje uzrokuju rak.

U studiji koju je provelo Sveučilište Cornell, istraživači su testirali ekstrakte brusnice na ljudskim stanicama raka dojke i otkrili da su tijekom četiri sata mnoge iste stanice raka dojke počele odumirati. Dakle, ne samo da imaju nevjerojatan okus, već su ti mali crveni dragulji snažan dodatak bilo kojoj prehrani.

8. Kava

Studija Sveučilišta u Scrantonu otkrila je da flavonoidi sadržani u kavi mogu spriječiti bolesti srca.

Profesor koji je vodio eksperiment, dr. Joe Vinson, kaže da su "antioksidanti vojska koja vas štiti od otrovnih slobodnih radikala koji dolaze od udisanja kisika i jedenja šećera koji pokreću kronične bolesti".

Antioksidansi u kavi sprječavaju opasne po život bolesti poput raka, bolesti srca, dijabetesa i moždanog udara.

Vrijedno je ipak imati na umu da vam kofein podiže krvni tlak, pa ako pijete veliku količinu, najbolje je odlučiti se za kavu bez kofeina, koja nudi jednaku količinu antioksidativnih svojstava kao i uobičajena kava.

Podignimo dakle svoje tople šalice kave za zdravlje, sreću i borbu s groznim bolestima na ukusan način.

Izvor: realbuzz.com