Prije spremanja ili rezanja kruha na šnite vrlo je važno dopustiti da se kruh potpuno ohladi na sobnu temperaturu. Svježe pečeni kruh stavite na rešetku za hlađenje i oduprite se porivu da ga načnete. Rezanje svježeg, toplog kruha iz pećnice, iako izuzetno primamljivo, utječe na njegovu teksturu i okus. Bit će gumenast i manje prozračan i puno brže  će se isušiti.

Kako kruh očuvati svježim?

Prvi / drugi dan:

Tek ispečeni kruh prvo ostavite potpuno nepokriven na sobnoj temperaturi. Na taj način, kora na svježe pečenom kruhu zadržat će svoju najbolju teksturu najmanje jedan dan, ako ne i dva puna dana.

Ako narežete kruh: Najbolja je praksa da ga nepokrivenog ostavite s prerezanom stranom prema dolje na dasci za rezanje, posebno ako uživate u hrskavoj kori. To će zaštititi unutrašnjost od isušivanja, ali neće rezultirati sakupljanjem vlage u kori i ona neće postati premekana.

Ako niste narezali kruh: Ako odlučite ne narezati kruh na dan pečenja, premjestite ga u veliku papirnatu vrećicu i preklopite je preko rubova. Iako kora neće biti baš hrskava kao prvog dana pečenja, poroznost papirnate vrećice omogućit će cirkulaciju zraka i pomoći da se ne osuši prebrzo.

Trikovi za ukusniji domaći kruh

Treći / četvrti dan:

Iako gornja metoda stvarno dobro djeluje za svježe pečeni kruh, morat ćete ga prekriti nekoliko dana nakon što se ispekao, jer će se u suprotnom brzo isušiti i postati ustajao, a samim time pretežak za rezanje.

Obično je do trećeg dana najbolja opcija spremiti ga u kutiju za kruh (ako je imate) ili u veliku plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Važno je napomenuti da ovo nije savršeno rješenje za kruh jer će ovaj način neizbježno dovesti do zarobljavanja vlage, što će rezultirati mekšom korom. To možete zaobići laganim tostiranjem kruha prije konzumiranja.

Alternativno, svoj kruh možete zamotati u omot napravljen od pčelinjeg voska što je i bolja alternativa, jer je prirodno porozan i neće uzrokovati zadržavanje toliko vlage.

Dan peti +:

Ako ne planirate konzumirati cijelu štrucu kruha u prvih nekoliko dana pečenja, najbolje je da ga pohranite u zamrzivač.

Brzi kruh od pira i heljde bez kvasca

Kako zamrznuti kruh

Jedan od najboljih alata u vašoj kuhinji za čuvanje kruha je zamrzivač! Ako imate ograničen pristup kvalitetnom kruhu ili ga trebate kupiti nekoliko dana (do nekoliko tjedana) prije večere ili posebne prilike, kupite dodatni kruh ili dva, te ih zamrznite i uživajte u njima kasnije.

Za zamrzavanje kruha vrlo je važno dopustiti da se vaš kruh potpuno ohladi prije zamrzavanja. Ako se pravilno skladišti, kruh se može čuvati u zamrzivaču otprilike 3 do 6 mjeseci; međutim njegov će se okus mijenjati što se dulje čuva.

Da biste zamrznuli cijelu štrucu kruha, ostavite da se kruh potpuno ohladi, a zatim prebacite u veliku, izdržljivu plastičnu vrećicu sa zatvaračem, istisnite višak zraka i zatvorite. Ako ste zabrinuti da će vam kora kruha probušiti vrećicu, štrucu možete čvrsto zamotati u plastičnu foliju, aluminijsku foliju ili je staviti u malu papirnatu vrećicu, a zatim prebaciti u plastičnu vrećicu sa zatvaračem.

Kako najbolje ispeći bezglutenski kruh

Kako zamrznuti narezani kruh?

Ako istodobno konzumirate samo malu količinu kruha (ili ga jedete samo tu i tamo) ili imate malo domaćinstvo, odličan način za pohranu kruha je narezati ga prije zamrzavanja.

Da biste to učinili, narežite kruh ravnomjerno nazubljenim nožem za kruh i prebacite ga u veliku plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Ako je kruh izuzetno vlažan, savjetujemo da između svake kriške stavite mali komad pergament papira kako biste osigurali da se kriške međusobno ne lijepe.

Ova metoda omogućuje vam da izvadite po jednu krišku, tostirate je (odmrznutu) i pojedete ukusni doručak ili međuobrok kad god želite!

Kako savršeno zagrijati kruh?

Dopustite da se smrznuti kruh odmrzne (u vrećici) na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili preko noći.

Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva najmanje 20 minuta s rešetkom u središnjem položaju.

Izvadite štrucu kruha iz vrećice i lagano njome prođite, vrlo brzo, pod hladnom vodom. Ne želite natopiti kruh, samo ga lagano poprskajte hladnom vodom sa svih strana. Ovaj lagani sloj vodene pare u pećnici rezultira daleko oštrijom, svježijom korom nego stavljanjem štruce u pećnicu na suho. Nemojte dovršiti ovaj korak dok se pećnica u potpunosti ne zagrije!

Stavite cijeli kruh izravno na rešetku pećnice i pecite 15 do 20 minuta ili dok kora ne postane hrskava i lagano popuca kad se pritisne. Ovo vrijeme može se malo razlikovati, ovisno o veličini vašeg kruha. Izvadite i ostavite da se vaš savršeno zagrijani kruh potpuno ohladi na rešetki za hlađenje - obično barem sat vremena - prije rezanja. Pohranite kruh prema gore navedenim uputama.

Izvor: abeautifulplate.com