Držanje nepokvarljive hrane pri ruci može biti odličan način za smanjenje odlazaka u trgovinu i osiguranje da imate sve sastojke potrebne za pripremu hranjivih obroka. Osim toga, brojne smrznute ili namirnice dugog trajanja imaju minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi, što ih čini posebno korisnima ako morate pripaziti na ovaj problem.
Healthline navodi kojih 10 namirnica uvijek vrijedi imati u smočnici pri ruci.
1. Sušeni ili konzervirani slanutak
Slanutak je popularan u brojnim jelima. Iako sadrži ugljikohidrate, bogat je i vlaknima, proteinima i mastima - što sve pomaže u smanjenju njihovog ukupnog utjecaja na razinu šećera u krvi. Ova ukusna namirnica je zasitna alternativa mesu i može se dodati juhama, salatama i prženim jelima. Ako vam je potrebna inspiracija za obrok sa slanutkom, pogledajte ovdje.
2. Konzervirane rajčice
Konzervirane rajčice mogu začiniti brojna jela, uključujući juhe i variva. Također su bogate antioksidansima, poput likopena,koji može poboljšati zdravlje srca. Osim toga, imaju prilično malo ugljikohidrata, pa minimalno utječu na razinu šećera u krvi.
3. Maslac od kikirikija
Maslac od kikirikija jeftin je izvor zdravih proteina, masti i vlakana, a ima i malo ugljikohidrata. Možete ga dodati u tost ili krekere, izmiksati u smoothie ili koristiti kao umak za jabuke ili svježu mrkvu. Također je odličan u slanim jelima poput prženih jela inspiriranih tajlandskom kuhinjom.
4. Pistacije
Pistacije su orašasti plodovi koji su puni zdravih proteina i masti. Također su bogate vlaknima, a služe kao hrskavi dodatak salatama ili se mogu zdrobiti za pohanje ribe ili piletine.
5. Chia sjemenke
Chia sjemenke poboljšavaju probavu jer su bogate topljivim vlaknima i tvore gel u crijevima, što pomaže usporiti probavu i sprječava nagle skokove šećera u krvi.
6. Smrznuto bobičasto voće
Bobičasto voće poput malina ima relativno malo šećera, a puno vlakana u usporedbi s drugim voćem poput banana ili jabuka, pa u manjoj mjeri utječe na razinu šećera u krvi. Osim toga, prepuno je hranjivih tvari i antioksidansa koji potiču zdravlje.
7. Smrznuta cvjetača
Cvjetača je svestran sastojak koji može zamijeniti pire krumpir, rižu, pa čak i određene priloge poput tjestenine. Njen blagi okus čini je izvrsnom zamjenom za škrobne ugljikohidrate.
8. Kvinoja
Kvinoja je žvakaća cjelovita žitarica s okusom i teksturom sličnim smeđoj riži. Međutim, ima više proteina i vlakana - i manje ukupnih ugljikohidrata - od smeđe riže, što je čini idealnom za osobe s dijabetesom.
9. Konzervirane gljive
Konzervirane gljive, koje imaju blaži okus od svježih sorti, daju hranjivi poticaj bezbrojnim jelima, a posebno su popularne u juhama i prženim jelima.
10. Tamna čokolada
Tamna čokolada je izvrsna poslastica za osobe s dijabetesom - i što tamnija to bolja, jer čokolada s većim udjelom kakaa obično sadrži manje dodanog šećera. Kakao je također bogat vlaknima i zdravim mastima.