Uključivanje cjelovitih žitarica bogatih vlaknima u svakodnevnu prehranu povezano je s nizom zdravstvenih koristi - od bolje probave do smanjenog rizika od kroničnih bolesti. Među njima se sve češće ističe bulgur, žitarica koju mnogi stručnjaci, uključujući i one s portala Healthline, izdvajaju kao osobito vrijednu za cjelokupno zdravlje.
Riječ je o namirnici dobivenoj od grubo mljevene pšenice, bogatoj vlaknima, vitaminima i mineralima. Redovita konzumacija bulgura može doprinijeti stabilnijoj razini šećera u krvi, zdravijem srcu te učinkovitijem radu probavnog sustava.
Donosimo razloge zbog kojih bi bulgur češće trebao biti na vašem tanjuru.
1. Poboljšava regulirati razinu šećera u krvi
Bulgur obiluje brojnim nutrijentima, a posebno je važno njegovo bogatstvo vlaknima. Naime, vlakna usporavaju apsorpciju glukoze u krv i tako stabiliziraju razinu šećera u krvi.
2. Pomaže zdravlju srca i krvnih žila
Poznato je kako je svakodnevna konzumacija cjelovitih žitarica od velikog značaja za cjelokupnu zdravstvenu sliku. Različita istraživanja novijih datuma dokazuju kako bulgur i slične žitarice pomažu u smanjenju rizika od moždanog udara, bolesti srca i krvnih žila.
3. Potiče pravilnu probavu
Bulgur sadrži razne vitamine i minerale, kao i dobru količinu proteina i vlakana. Zapravo, jedna šalica (91 gram) osigurava gotovo 30% dnevne potrebe za vlaknima, što posebno pozitivno utječe na probavu.
4. Utječe na gubitak kilograma
Bulgur je cjelovita žitarica koja obiluje manganom, magnezijem i željezom, a ima manje kalorija u usporedbi sa sličnim cjelovitim žitaricama, poput smeđe riže ili kvinoje.
5. Jednostavan je za pripremu
Dostupan je u različitim sortama, a potrebno mu je oko 5–20 minuta kuhanja, ovisno o vrsti i načinu pripreme. Bulgur je prethodno polukuhan, tako da mu ne treba dugo za pripremu. Što je zrno krupnije, to je potrebno više vremena za kuhanje.
Ako niste sigurni kako uključiti bulgur u svakodnevne obroke, donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga!
Jedna od najpraktičnijih opcija, idealna čak i za ponijeti na posao, je salata s bulgurom. Dovoljno je napuniti zdjelu svježim povrćem, kuhanim bulgurom i izvorom proteina po izboru - primjerice piletinom, tunjevinom, slanutkom ili feta sirom. Ovakav obrok zasitit će vas na dulje vrijeme, a priprema traje svega nekoliko minuta.
Osim toga, bulgur može biti ukusan i zdrav prilog uz razna jela - od povrtnih variva do mesa ili ribe. Zahvaljujući blagom okusu i brzoj pripremi, lako se uklapa u razne recepte. Moguće ga je jesti i kao bazu za tzv. "bowl" obroke, pomiješan s pečenim povrćem, humusom, tahinijem ili jogurtom.