Svi oni koji ne jedu mliječne proizvode ili imaju vegansku prehranu, znaju da je jedna od najvećih borbi pronaći odgovarajuće zamjene za sir. Iako je veganska industrija posljednjih nekoliko godina napravila pomak, ovo je još uvijek problem za mnoge.

Srećom, za razliku od mnogih vrsta sira, ricotta je mekani, blagi sir koji je lako pripremiti kod kuće, bez obrađenih sastojaka i s minimalnim naporom. Ova ricotta sadrži samo četiri osnovna sastojka (uključujući vodu i sol) - većinu kojih već vjerojatno imate u svojoj kuhinji.

Priprema ovog recepta također može potrajati tek nekoliko minuta - ili najviše nekoliko sati, ovisno o tome kakvu točno teksturu i rezultate želite.

Sastojci

  • 2 šalice cijelih blanširanih badema, usitnjenih ili narezanih
  • 1/2 šalice vode
  • 1/4 šalice limunovog soka ili octa
  • 1/2 žličice soli

Dodaci po želji

  • 1-2 žlice kvasca
  • 1+ žličica češnjaka ili luka u prahu

Postupak pripreme

1. Blanširane bademe namočite preko noći * ili najmanje 6 sati.

2. Dodajte bademe i ostatak sastojaka u blender. Miksajte dok ne postane glatko **.

Napomena kuhara: Za brzu ricottu od badema dodajte za početak samo polovicu vode i povećajte količinu vode prema potrebi. To će spriječiti da uopće morate ocijediti sir.

3. Kušajte i prilagodite bilo koji začin prema potrebi. Odnosno, dodajte više kvasca za jači okus sira, kiselost pojačajte limunovim sokom ili octom, pojačajte okus s češnjakom ili lukom u prahu itd.

4. Po želji stavite smjesu u gazu i pustite da se cijedi između 2-3 sata (ili više, ovisno o teksturi koju želite. Ovo se preporučuje ako se odjednom koristi sva voda).

Također možete ostaviti da se ohladi u hladnjaku i dodatno stvrdne, ili ga odmah upotrijebiti.

Navedeni sastojci su dovoljni za 1,5 šalicu ricotte.

Kako čuvati gotovu ricottu

Ako bademe prethodno namočite, tada ricottu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku između 5 do 7 dana. Ako koristite nenamočene bademe, trajat će nešto dulje - do dva tjedna.

Ricotta od badema također je prikladna za zamrzivač i može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi 2 mjeseca. Ostavite da se otopi u hladnjaku prije upotrebe.

Bilješke

* Ako ste u žurbi, možete koristiti nenamočene bademe i upotrijebiti više vode prilikom miksanja. Iako tada ricotta neće baš biti glatka.

** Vjerojatno ćete trebati nekoliko puta zastati i strugati unutarnje stranice vrča za miksanje (najbolje koristi silikonska lopatica!)

Eksperimentirajte sa sastojcima

  • Slobodno eksperimentirajte s raznim biljem i začinima za različite varijacije okusa, poput talijanske mješavine začina, crvene paprike, meksičke mješavina začina ili čak jednostavnih dodataka poput bosiljka, majčine dušice itd.
  • Ako utvrdite da ricotta nije dovoljno kremasta, možete dodati 1-2 žlice bademovog mlijeka (umjesto vode) i nastaviti miksati, zatim u koracima dodajte još po 1 žlicu mlijeka dok ne dosegnete konzistenciju s kojom ste zadovoljni.
  • Umjesto badema možete koristiti i indijske oraščiće ili makadamiju. Iako će se, naravno, nutritivna vrijednost i okus razlikovati.
  • Za verziju bez orašastih plodova možete koristiti sjemenke suncokreta ili blok čvrstog tofua - iako su manje neutralnog okusa.
  • Ako ustanovite da nakon nekoliko dana u hladnjaku sir postane malo vodenast, jednostavno ga dobro promiješajte ili ponovno izmiksajte nekoliko sekundi.
  • Ovaj je recept bez ulja, iako dodavanje malo ulja, umjesto malo vode, prilikom miksanja može stvoriti svilenkastiji osjećaj u ustima.

Izvor:alphafoodie.com